Jihozápad Číny zasáhlo silné zemětřesení

Peking - Nejméně 157 mrtvých a 5 700 zraněných si vyžádalo silné zemětřesení o síle 6,6 stupně Richterovy škály, které zasáhlo čínskou provincii S'-čchuan na jihozápadě země. Prezident země slíbil, že nasadí všechny možné prostředky k záchraně zavalených. Místní nemocnice nestíhají. Improvizované ordinace proto vyrostly přímo na ulicích.

Zemětřesení udeřilo krátce po osmé hodině ranní místního času (02:02 SELČ) v okrsku Lu-šan nedaleko města Ja-an a ohnisko bylo v hloubce 12 kilometrů, uvedla americká geologická služba USGC. Po prvním silném zemětřesení seismologové zaznamenali ještě několik dalších následných otřesů, z nichž nejsilnější dosáhly síly 5,5 stupně.

Armáda do oblasti vyslala už dva tisíce vojáků. Další jednotky jsou na cestě. Záchranné práce komplikuje těžko přístupný hornatý terén a následné otřesy. Nefungují ani mobilní sítě. Zemětřesení lidi vyděsilo o to víc, že nedaleko odsud podobně silné před pěti lety pohřbilo téměř 90 tisíc lidí. 

Zemětřesení o této síle je schopno způsobit vážné škody. V květnu 2008 zabilo silné zemětřesení v S'-čchuanu téměř 90 tisíc lidí. Otřesy půdy v oblasti blízko dnešního zemětřesení tehdy dosáhly síly 7,9 stupně.

Provincie S'-čchuan je jednou ze čtyř, které jsou v Číně producentem zemního plynu. Největší asijská ropná rafinerie Sinopec Group oznámila, že její rozsáhlé naleziště zemního plynu Pchu-kuang otřesy nenarušily. 

Jihozápad Číny zasáhlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)