„Ne homosexuálním sňatkům!“ Pařížané opět vyšli do ulic

Paříž – Ulice hlavního města Francie obsypali odpůrci homosexuálních sňatků. Zhruba padesát tisíc demonstrujících se vydalo na pochod k sídlu parlamentu. Ten by totiž měl v úterý definitivně schválit návrh zákona o sňatcích stejného pohlaví. Součástí zákona je i povolení adopce dětí.

  • Podle policejních odhadů se akce zúčastnilo asi 45.000 lidí, zatímco organizátoři tvrdí, že jich bylo 270.000. Rozptyl v odhadech je ve Francii poměrně běžný, podobně se neshodují ani úřady s organizátory při manifestacích svolávaných odbory. Nesporně blíže k pravdě ale podle zkušených novinářů mívá vcelku neutrální policie. 

Hlavní slovo měli v protestu stoupenci francouzské pravice a katoličtí aktivisté. Proti se postavili ale také muslimové a evangelíci. Se zákonem, jehož návrh schválili poslanci už v únoru, nesouhlasí. Senát jeho znění sice trochu upravil, a proto se norma vrátila ke konečnému hlasování do Národního shromáždění, podle všeobecného očekávání poslanci pozměněný text schválí. 

Jakub Kajtman o protestech v Paříži (zdroj: ČT24)

Zákon začne podle vlády platit nejspíš od července a je považován za nejvýznamnější sociální reformu ve Francii od zrušení trestu smrti v roce 1981. Jeho prvotní myšlenku nadnesl současný prezident François Hollande ještě před svým zvolením. 

Odpůrci zákona dostali před jednáním zákonodárců několikrát do ulic měst statisíce lidí. Při poslední čtvrteční demonstraci zatkla policie při výtržnostech více než sedmdesát lidí.