Zodpoví Carnajev otázky kolem atentátu?

Boston (USA) - Džochar Carnajev je pravděpodobně jediný, kdo by mohl odpovědět alespoň na některé otázky, které se vynořují kolem výbuchů v cíli Bostonského maratonu. Ale zatím toho není schopen. Jeho zdravotní stav se sice postupně zlepšuje, nicméně je stále vážný. Televizní stanici Fox News to dnes řekl Ed Davis z bostonské policie. Vyšetřovatelé podle něj mají podezření, že Carnajev se svým starším bratrem Tamerlanem plánoval po bostonském atentátu i další teroristické útoky.

Carnajev zatím leží pod přísným dohledem v bostonské nemocnici Beth Israel Deaconess Medical Center. Střely mu zasáhly hrdlo - má intubaci a je pod vlivem sedativ. „Myslím, že já a všichni, kdo jsou do toho zapojení, máme mnoho důvodů doufat, že podezřelý přežije. Máme totiž miliony otázek. A na ty je třeba odpovědět,“ komentuje situaci guvernér státu Massachusetts. 

Deník The Wall Street Journal na svých webových stránkách napsal, že Carnajev v nemocnici nabývá vědomí a pak je zase ztrácí. Úřady muže i přesto možná brzy obviní. Není ale jisté kdy, uvedl list.

Bude mluvit, či nikoli? Jistotu nemají ani lékaři

Davis televizi řekl, že Carnajev stále ještě nemůže hovořit, ale jeho stav se údajně zlepšuje. Muž je ve stabilizovaném stavu, lékaři mu podávají sedativa. Pacient dýchá s pomocí zavedené trubice. Nemocniční pokoj střeží posílená jednotka bostonských policistů. Zprávy o tom, zda bude i po uzdravení Carnajev moci mluvit, se různí. Jistotu podle některých zpráv nemají ani lékaři. 

Úřady zatím nezveřejnily, jak Carnajev ke svým zraněním přišel. V médiích se objevily spekulace, že rána na krku může být důsledkem možného pokusu o sebevraždu. Vyšetřovatelé zatím stále čekají, kdy budou moci podezřelého vyslechnout. Zatím mu ani nebylo sděleno obvinění. Soudce by jej ale mohl obvinit ještě v nemocnici, zatím není jasné, z čeho přesně. Podle CNN se předpokládá na federální úrovni obvinění z terorismu a na místní úrovni z vraždy. Stát Massachusetts nemá trest smrti, ale podle úředníka na ministerstvu obrany, který si nepřál být jmenován, může o trest smrti požádat státní zástupce na federální úrovni. 

  • Bostonský starosta Tom Menino řekl, že úřady by také Carnajeva kvůli jeho zraněním nikdy vyslechnout nemusely. „Nevíme, jestli vůbec někdy budeme schopni ho vyslechnout,“ řekl televizní stanici ABC bez dalších podrobností. 

Martin Řezníček, zpravodaj ČT v Bostonu: „Ta zranění jsou skutečně vážná, utrpěl střelná poranění na krku, na noze, krvácel při zatýkání. A proto je tady v nemocnici hlídán, podle všeho je připoután na lůžko, aby si neublížil. Policie jej potřebuje živého… Má se za to, že bude obviněn v následujících hodinách, možná už dříve… Na federální úrovni by měl být obviněn z terorismu, na místní (státní) úrovni z vražd.“

Americké tajné služby mezitím horečně procházejí databáze ministerstva zahraničí, celní a pohraniční služby, ministerstva vnitřní bezpečnosti a FBI ve snaze najít alespoň zmínku o některém z bratrů Carnajevových. „Prohlížíme prakticky všechno, co máme,“ řekl listu The Washington Post poslanec Adam Schiff, který je členem výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb. „Snažíme se zjistit, zda jsme něco nepřehlédli, včetně kontaktů do zahraničí,“ řekl poslanec. Vyšetřovatelé podle něj rovněž vyslýchají členy rodiny Carnajevových, a to v USA i v zahraničí. 

Davis televizi Fox News řekl, že existuje podezření o dalších útocích, které měli atentátníci v plánu. Nasvědčuje tomu prý mimo jiné množství trhavin, které policisté při dopadení Džochara Carnajeva našli. 

K vypátrání bratrů Carnajevových přispěla technologie i tipy obyvatel
(zdroj: The Washington Post)

  • Kromě stovek zakrvácených kusů oblečení, na nichž vyšetřovatelé hledali vodítka k objasnění toho, co se během maratonu stalo, zkoumali stovky hodin videa a fotografie pořízené na místě. Podle šéfa bostonské policie Eda Davise vycházeli ze zkušeností londýnských kolegů, kterým analýza videí výrazně pomohla při objasnění bombových útoků na tamní veřejnou dopravu v roce 2005. 
  • Nakonec jejich pozornost po dvou dnech upoutali dva muži v baseballových čepicích. Záběry staršího z nich - o kterém se později zjistilo, že se jmenuje Tamerlan a že stejně jako jeho mladší bratr pochází z Čečenska - byly v okamžiku výbuchu podle massachusettského guvernéra Devala Patricka „vysoce usvědčující“, „více než veřejnost ví“. 
  • Vyšetřovatelům ale kromě technologií pomáhala i spolupráce s veřejností. Jeden z klíčových tipů jí poskytl Jeffrey Bauman, který při útoku přišel o obě nohy. V okamžiku, kdy byl ještě malátný z anestezie, si vyžádal papír a tužku. „Batoh. Viděl jsem toho chlapa, podíval se přímo na mne,“ napsal poté. Vzpomněl si, že k němu během sledování závodu přišel muž v černé čepici a slunečních brýlích, odložil si na zem batoh a pak poodstoupil. 
  • Tisíce střípků informací nakonec policii přivedly k závěru, že podezřelá dvojice na záběrech jsou pravděpodobní pachatelé. Ve čtvrtek večer se rozhodla zveřejnit jejich fotografie. Ještě týž den pak oba bratry zachytily kamery v obchodě 7-Eleven v Cambridgi nedaleko Bostonu. Obchod po jejich návštěvě někdo přepadl a policisté si při zkoumání záběrů všimli, že na nich jsou i muži podezřelí z útoku na maraton.  
  • Krátce poté policie dostala informaci o zabití příslušníka univerzitní policie v areálu Massachusettského technologického institutu i zprávu o únosu černého SUV značky Mercedes nedaleko odtud. Smyčka kolem obou bratrů se začala stahovat…

Využije policie výjimku v „Miranda Warning“?

Na výslech Džochara Carnajeva se připravuje elitní tým amerických vyšetřovatelů. Podle listu Newsday se ale kauza mezitím stala předmětem právních sporů, zda závažnost případu opravňuje vyšetřovatele k použití mimořádných postupů. Centrem sporu je takzvané „Miranda Warning“, tedy povinné policejní upozornění vyšetřovaného na jeho ústavní práva. Název je odvozen od precedentní kauzy Miranda versus stát Arizona z roku 1966. Pravidlo vyšetřovatelům ukládá, aby zadrženého před výslechem upozornili na jeho právo nevypovídat a využít služeb advokáta. Pokud to policie neudělá, nemůže být výpověď vyslýchaného použita v procesu. 

Oprávněný veřejný zájem daný naléhavostí případu ale dává policistům právo na výjimku, a právě ta je nyní v kauze Džochara Carnajeva předmětem právních debat. Carmen Ortizová, státní zástupkyně USA pro stát Massachusetts, chce výjimky využít, aby bez zbytečných odkladů získala informace o případných Carnajevových komplicích či inspirátorech bostonského útoku. Řada respektovaných právních expertů ale s takovým postupem nesouhlasí.