V Indii chytli dalšího muže podezřelého ze znásilnění pětileté dívky

Dillí – Indická policie zadržela druhého podezřelého z únosu a brutálního znásilnění pětileté holčičky, kterou chtěli pachatelé po činu nechat zemřít. Od čtvrtka je děvčátko v nemocnici, kam je převezli v kritickém stavu. Případ vyvolal o víkendu novou vlnu protestů. Následuje jen několik měsíců poté, co Indií otřáslo skupinové znásilnění a zabití studentky v jedoucím autobuse.

Dítě se stalo obětí únosu 15. dubna, když si hrálo před domem svých rodičů ve čtvrti nižší střední třídy v Dillí. Policie v sobotu zadržela ve státě Bihár dvaadvacetiletého souseda rodiny, který je podle ní hlavním podezřelým. Do Biháru odjel vlakem z Dillí a vystopovat se ho povedlo podle signálu jeho mobilního telefonu. O druhém podezřelém policii informoval první zadržený.

Oba muži čelí obvinění z únosu, znásilnění a pokusu o vraždu. Holčičku po několikadenním znásilňování škrtili a pak ji nechali zamčenou v místnosti, odkud ji uslyšela plakat kolemjdoucí. Po převozu do nemocnice bojovala dívka v kritickém stavu o život. Podle lékařů ale reaguje dobře na léčbu a její stav se stabilizoval. Začala se také hojit poranění, která utrpěla.

Indické nepokoje kvůli znásilnění dítěte
Zdroj: Manish Swarup/ČTK/AP

Rodiče už mezitím podali i stížnost na necitlivé chování policie, která podle nich vůbec nechtěla přijmout jejich oznámení, že jim zmizelo dítě. „Nejdřív ji nechtěli zapsat jako pohřešovanou. Když se pak objevila, tak nám policisté řekli, že máme být rádi, že se vůbec našla,“ řekl novinářům dívčin otec.

Případ následuje jen několik měsíců poté, co Indií i okolním světem v prosinci 2012 otřáslo skupinové znásilnění a zbití studentky v jedoucím autobuse v Dillí, která následkům brutálního útoku podlehla. Po celé zemi se začaly konat demonstrace a diskuse o postavení žen v indické společnosti a jejich bezpečnosti.