Evropská komise doporučila zahájit jednání se Srbskem a s Kosovem

Bělehrad - Evropská komise doporučila zahájit přístupová jednání se Srbskem a jednání o přidružení s Kosovem. Učinila tak poté, co srbská vláda podle očekávání schválila předběžnou dohodu o urovnání vztahů s Kosovem, kterou v pátek v Bruselu parafovali premiéři obou zemí Ivica Dačić a Hashim Thaçi. Kosovský parlament dohodu podpořil již v neděli. Dohoda, která oběma zemím otevírá cestu do Evropské unie, řeší hlavní problém ve vztazích, jímž je oblast na severu Kosova obývaná převážně Srby. Ti však, stejně jako nacionalisté v Srbsku, páteční ujednání Bělehradu s Prištinou odmítají a v Kosovské Mitrovici se proti parafování dohody konal protestní mítink.

„Komise je názoru, že Srbsko splnilo klíčovou prioritu učinit kroky k viditelnému a dlouhodobému zlepšení vztahů s Kosovem… Evropská komise proto doporučuje, aby se Srbskem byly zahájeny rozhovory o přistoupení do Evropské unie,“ uvádí zpráva o rozhodnutí komise. Irský ministr zahraničí Eamon Gilmore, jehož země nyní předsedá EU, před pravidelnou ministerskou schůzkou unie v Lucemburku řekl, že šéfové diplomacií unijních zemí o datu zahájení rozhovorů se Srbskem dnes zřejmě ještě nerozhodnou. Švédský ministr zahraničí Carl Bildt očekává shodu o datu pro zahájení vstupních rozhovorů se Srbskem v červnu. 

Evropská komise v dnešní doporučující zprávě zdůraznila, že bude nadále monitorovat pokrok Srbska při plnění kritérií členství. Ocenila reformní snahy země v oblasti soudnictví, boje s korupcí a ochrany menšin. Současně zdůraznila, že Srbsko musí v reformních snahách pokračovat, zejména v oblasti soudnictví, které je „ohromnou výzvou“.

V Kosovské Mitrovici se protestovalo proti dohodě Srbska s Kosovem
Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Srbové protestují

„Ministři zahraničí Evropské unie se možná v červnu dohodnou na datu, kdy by Srbsko mohlo zahájit oficiální jednání o vstupu. Pro Srbsko tento krok znamená i to, že opět o krůček uznalo kosovskou nezávislost. Proto se napříč Srbskem protestuje. Ze všeho nejvíc protestují samotní Srbové v Kosovské Mitrovici. Sešlo se jich zde deset tisíc a prohlašovali, že smlouvu respektovat nebudou a budou bránit jejímu uplatňování v terénu,“ uvedl redaktor Českého rozhlasu Martin Ježek.

Srbská vláda kývla na dohodu s Kosovem

Dačičův kabinet dohodu schválil jednomyslně. Ve středu nebo ve čtvrtek o ní bude jednat parlament. Většinu v něm sice mají vládní strany, ale vzhledem k citlivosti problému a vášním s ním spojeným není podpora mezi všemi vládními poslanci jistá. Šéf nejsilnější parlamentní formace - Srbské pokrokové strany - Aleksandar Vučić dokonce nevyloučil v případě nutnosti referendum.

V kosovském parlamentu, který má 120 členů, schválilo v neděli večer v Prištině rezoluci podporující dohodu s Bělehradem 85 poslanců, jen sedm bylo proti. Thaçi před hlasováním zdůraznil, že jde o dohodu o budoucnosti obou zemí.

Dokument podle bělehradských médií obsahuje především závazek Srbska i Kosova, že si nebudou vzájemně blokovat přibližování k Evropské unii. Dále pak na jedné straně potvrzuje autoritu albánského vedení Kosova i v severní, převážně Srby obývané části této bývalé srbské provincie, a na druhé přiznává srbské menšině velkou autonomii, která bude v souladu s kosovskými zákony a s Evropskou chartou o místní samosprávě.

Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku v roce 2008. Srbsko i kosovští Srbové prohlásili, že svrchovanost Kosova nikdy neuznají. Samostatnost této bývalé srbské provincie uznala zhruba polovina členských států OSN. Je mezi nimi i 22 zemí Evropské unie, včetně České republiky. Členství Kosova v OSN blokují v Radě bezpečnosti Rusko a Čína, což jsou spojenci Srbska.