West stále vypadá jako válečná zóna, lidé se ale vracejí domů

West – Texaský West se stále vzpamatovává z tragického výbuchu zdejší továrny na hnojiva. Úřady povolují prvním evakuovaným, aby se vrátili do svých domovů, které museli po explozi opustit. Vyšetřovatelé také identifikovali další oběti, jsou jimi čtyři dobrovolní hasiči. Při neštěstí zemřelo 14 lidí, 200 se jich zranilo.

Exploze zdevastovala okolí továrny včetně několika bloků obytných domů. Úřady nicméně oznámily, že některé oblasti už jsou bezpečné, a lidé se tak mohou začít vracet do svých domovů. Pohled na zničené domy je ovšem pro mnohé stále bolestivý. Výbuch serval střechy a rozmetal kusy betonu stovky metrů daleko. „Vypadá to jako ve válečné zóně,“ řekl vyšetřovatel Brian Hoback. 

Obyvatelé Westu se ale semkli a společně chtějí tragédii překonat. Dnes se opět otevřela základní škola. „West je silné město. Překonáme tuto tragédii. Bůh je s námi,“ řekl při nedělní mši farář Boniface Onjefu před asi dvěma stovkami farníků.

Tento týden si město při smutečních obřadech připomene oběti neštěstí. Naposledy úřady identifikovaly další čtyři z nich. Mezi mrtvými jsou bratři Doug a Robert Snokhousovi, dobrovolní hasiči, kteří žili necelý kilometr od sebe. „Doug a Robert vždy byli vidět spolu, ať lovili, opravovali auta, hráli golf anebo grilovali. Vždy byli spolu a uklidňuje nás, že byli spolu až do konce,“ prohlásili příbuzní. 

Při výbuchu zahynul i syn Daneho a Rhondy Chapmanových Jerry. Rodiče na něj vzpomínají jako na muže, jemuž víra a sounáležitost s hasičským sborem „daly sílu obětovat svůj život za druhé“. 

Čtvrtým identifikovaným byl Kevin Sanders, který podle příbuzných také zasvětil svůj život ochraně druhých. „Milovali jsme ho a bude nám hodně chybět,“ uvedli pozůstalí.

Poničené domy ve Westu
Zdroj: ISIFA/Xinhua/Sipa USA