Dámy v bílém převzaly Sacharovovu cenu

Havana - Představitelky kubánského disidentského hnutí Dámy v bílém převzaly v Bruselu cenu Andreje Sacharova. Od Evropského parlamentu ji dostaly už v roce 2005. Tehdy jim ale komunistický režim na Kubě zakázal pro cenu jet. Skupina protestuje proti věznění kubánských disidentů.

Pravidelné, deset let trvající demonstrace manželek, matek a sester, jejichž muže kubánský režim odsoudil k dlouhým trestům, kubánská policie někdy tiše trpěla, jindy rozháněla. Za vytrvalou opozici vůči kubánskému režimu hnutí získalo podporu demokratických zemí nebo organizací bojujících za lidská práva. „Kdyby naše hnutí nemělo žádnou váhu nebo bylo slabé, vládě by na nás nezáleželo a nepostihovala by nás tak. Dámy v bílém tak budou dál bránit lidská práva, bojovat za konec politického útlaku a demokracii pro náš národ,“ říkala zakladatelka hnutí Laura Pollánová.

„Máme ještě co dělat, abychom dosáhly našeho cíle. Tím je kubánská vláda, která stojí na zásadách demokracie a tolerance. Tedy na principech, které jsou základem Evropské unie. To je důvod, proč je naše přítomnost tady tak mimořádná a významná,“ řekla v Evropském parlamentu členka hnutí Laura Labradaová.


Kubánská vlajka nebyla v Evropském parlamentu poprvé. Sacharovovu cenu dostal v roce 2010 také v nepřítomnosti disident Guillermo Farinas. Otázkou zůstává, jak dlouho bude na převzetí čekat on. Samotná zakladatelka hnutí Dámy v bílém Laura Pollánová se převzetí Sacharovovy ceny nedožila. Zemřela v roce 2011.

Dámy v bílém převezmou Sacharovovu cenu (zdroj: ČT24)