Jihokorejský ministr dostal dopis s bílým práškem

Soul/Peking - Jihokorejský ministr obrany Kim Kwan-čin dostal výhrůžný dopis a balíček s bílým práškem. Podle zpravodajského serveru BBC News mohou hrozby souviset s tvrdým postojem ministra vůči KLDR. Jihokorejské ministerstvo obrany nyní vyšetřuje, jakého je prášek složení a odkud zásilka pochází. „Ministr obrany se stal terčem pokusu o teroristický čin,“ uvedli představitelé v Soulu.

Dopis ministrovi se prý podobal stovkám výhrůžných letáků, které někdo před pár dny rozházel před sídlem ministerstva obrany v Soulu a které odsuzovaly Kim Kwan-čina za jeho nekompromisní postoj k Severní Koreji.

Zpráva o znepokojivé zásilce přichází v době zvýšeného napětí na Korejském poloostrově. Pchjongjang, rozhořčený novými sankcemi v Radě bezpečnosti OSN za únorovou severokorejskou jadernou zkoušku a americko-jihokorejským vojenským cvičením, v posledních týdnech mimo jiné pohrozil jaderným útokem Jižní Koreji, Japonsku i Spojeným státům. Podle pozorovatelů také připravuje test rakety o doletu až 4 000 kilometrů.

Japonci zachytily plyny dokazující jadernou zkoušku KLDR

Na monitorovací stanici v Japonsku byly zachyceny vzácné plyny, které by mohly být prvním fyzickým důkazem únorového severokorejského jaderného testu. Plyny byly zachyceny na japonské stanici umístěné asi 1 000 kilometrů od testovací lokality, uvedla v prohlášení Organizace pro kontrolu úplného zákazu jaderných zkoušek se sídlem ve Vídni.

„Byly identifikovány dva radioaktivní izotopy vzácného plynu xenonu, Xe-131m a Xe-133, které spolehlivě svědčí o nukleární povaze zdroje,“ konstatovala organizace. Severní Korea v únoru oznámila, že provedla třetí úspěšnou atomovou zkoušku.

Start severokorejské rakety Unha-3
Zdroj: ČTK/AP/KRT/AP Video

KLDR chce být uznána jako jaderný stát

KLDR zároveň dnes zopakovala svůj požadavek, aby byla uznána jako jaderný stát. Odmítla tak podmínku USA, aby se nejprve zbavila svého jaderného zbrojního programu, než budou moci začít rozhovory.

Severokorejský deník Rodong sinmun odmítl americkou a jihokorejskou podmínku jako neodůvodněnou a nepřijatelnou: „Pokud se KLDR usadí k jednacímu stolu s USA, pak to bude dialog mezi dvěma státy disponujícími jadernými zbraněmi; není možné, aby jedna strana nutila tu druhou vzdát se jaderných zbraní.“

Severní Korea podepsala v roce 2005 dohodu o denuklearizaci výměnou za pomoc, ale později od ujednání odstoupila. Nyní své jaderné zbraně označuje za „drahocenný meč“, jehož se nikdy nevzdá.