V Kanadě obvinili z terorismu prvního muže, který plánoval útok na železnici

Toronto – První z mužů podezřelých z přípravy atentátu v Kanadě byl obviněn z teroristického spolčení a přípravy vražd za pomoci teroristické organizace. Dva zadržení muži, kteří nejsou kanadskými občany, chtěli údajně napadnout vlak nebo trať v okolí Toronta. Policie se domnívá, že za plánem stojí teroristická síť al-Káida, konkrétně její íránské „elementy“. Jenže Teherán jakékoliv spojení se dvěma muži popírá.

Kanaďané po roce sledování zatkli dva cizince. Třicetiletý student nanotechnologie se podle policie spojil s o pět let starším mužem, aby připravili bombový útok. Jako cíl si vybrali některý z osobních vlaků na hojně využívané trati mezi Torontem a New Yorkem. 

Před soudem se dnes v doprovodu rodičů a bratra jako první objevil 35letý Ráid Džásir, který si tady vyslechl obvinění z „teroristického spolčení“ a přípravy vražd za pomoci teroristické organizace. 

I jeho údajný 30letý komplic Šiháb Saghajr dnes předstoupil před soud v Montrealu. Prohlásil přitom, že ho obviňují jen na základě pouhých „zdání“. Saghajr zůstává nicméně dál ve vazbě, kde čeká na formální vydání zatykače. 

Jeden z mužů údajně pochází z Tuniska a druhý je Palestinec s občanstvím Spojených arabských emirátů. Oba se prý řídili instrukcemi, které dostávali od členů al-Káidy v Íránu. Není však prý důvod se domnívat, že byl plánovaný útok nařízen íránským teokratickým režimem. „Toto je první známý plán útoku al-Káidy v Kanadě,“ řekl na tiskové konferenci kanadský policejní důstojník Doug Best.

Toronto
Zdroj: ISIFA/Ian Willms/Getty Images

Atentátníci si vybírali místo útoku

Kanadská policie se domnívá, že zatčená dvojice byla schopna útok provést, ale veřejnost prý zatím nebyla bezprostředně ohrožena. Útok byl „určitě ve fázi plánování, ale nehrozil bezprostředně.“ Podle policistů zadržení teprve sledovali trati a vlaky, na které chtěli zaútočit.

Vyšetřování plánovaného útoku se vedle kanadských bezpečnostních složek účastnila také americká federální policie FBI. K dopadení obviněné dvojice pomohl policii tip od muslimské komunity. Podle jejích členů jde o důkaz toho, že většina kanadských muslimů si přeje žít v klidu.

Írán důrazně odmítá spojování s událostmi v Kanadě

Teherán se od komplotu distancoval. „Stavíme se proti jakékoli teroristické a násilné akci ohrožující životy nevinných,“ prohlásil mluvčí íránské diplomacie Ramín Mehmanparast. Zdůraznil, že uskupení jako al-Káida nemají s Íránem nic společného „ani politicky ani ideologicky“. Naopak obvinil Kanadu, že nepřímo pomáhá al-Káidě svou podporou syrských rebelů.

Mluvčí íránského zastoupení při OSN na policejní informace reagoval prohlášením, že al-Káida v Íránu neoperuje. „Důrazně a kategoricky odmítáme jakékoli spojování s touto událostí,“ uvedl mluvčí. Za „směšné“ a „falešné“ označil kanadské zprávy i šéf íránské diplomacie Alí Akbar Sálehí.

Někteří členové al-Káidy se usadili v Íránu

Některým členům al-Káidy bylo podle AP po útěku z Afghánistánu dovoleno usadit se v Íránu, kde se však nalézají pod přísnou kontrolou. Írán je převážně šíitský, zatímco al-Káidu vedou sunnnité. Teherán je také ostře proti afghánskému hnutí Taliban, u kterého svého času nalezli útočiště představitel al-Káidy Usáma bin Ládin a jeho spolubojovníci. Mimo jiné proti nim byla namířena americká invaze do Afghánistánu, podniknutá po teroristických útocích v USA v září 2001.

Kanaďané a Íránci nemají diplomatické vztahy od loňského roku, kdy Kanada uzavřela své velvyslanectví v Teheránu a vypověděla íránské diplomaty z Ottawy.