Karzaj si dupl na televize: Konec amorálních, obscénních a neislámských pořadů

Kábul – Afghánský prezident Hámid Karzaj si došlápl na afghánské televizní stanice. Vydal nařízení, podle nějž se nesmějí s okamžitou platností vysílat programy, které jsou „vulgární, obscénní, neislámské a odporují společenské morálce.“ Vysílat se nebudou smět například ani vybrané indické romantické seriály nebo afghánské hudební videoklipy.

Prezident svým nařízením vyhověl výzvě vlivné konzervativní afghánské Nejvyšší rady ulemů, která sdružuje islámské učence a duchovní vůdce. Ta na páteční schůzce Karzaje žádala, aby vláda zakročila proti některým televizním stanicím, které duchovní viní z podpory prostituce.

Zátah proti televizím nepochybně vyvolá znepokojení u mezinárodních podporovatelů Afghánistánu, kteří za posledních 12 let do země mohutně investovali s cílem podpořit v silně konzervativní afghánské společnosti liberální hodnoty a svobodu projevu. Podle Karzajových kritiků mají podobné zásahy, jako třeba zpřísněný dohled nad médii, za cíl naklonit si Taliban a přivést ho k jednacímu stolu. Za pětileté vlády Talibanu totiž byla televize v Afghánistánu zapovězena.

Karzaj neupřesnil, co přesně se vulgárními, obscénními a neislámskými pořady myslí, poradce ministra informací a kultury Džalál Núrání nicméně agentuře Reuters řekl, že nemorální programy zahrnují mimo jiné indické romantické seriály a afghánské hudební videoklipy, v nichž vystupují „polonahé“ tanečnice. Podle Núráního se po pádu Talibanu koncem roku 2001 objevilo v Afghánistánu více než 50 soukromých televizních stanic, 150 rozhlasových stanic a asi tisícovka novin. Některé z televizí vysílají indické romantické seriály, taneční a hudební pořady, které si v minulosti vyžádaly tvrdou kritiku konzervativních duchovních i některých politiků.

Loni Karzaj vyvolal pobouření, když podpořil doporučení islámských duchovních o oddělení žen a mužů na pracovištích. Další doporučení dovoluje manželům za jistých okolností bít své ženy, což opět vyvolává vzpomínky na režim Talibanu.