Americká policie dál pátrá po ricinovém fantomovi

Washington – Americká prokuratura stáhla včera obvinění proti muži podezřelému, že poslal americkému prezidentovi Obamovi dopis s jedovatým ricinem. Paula Curtise už úřady propustily z vazby, důvod ale neuvedly. Včera ale prohledávali policisté dům u dalšího podezřelého.

Podle všeho americká policie v případu dopisu s ricinem pro Obamu zatkla toho nepravého. Curtis byl zatčen minulou středu v Corinthu ve státě Mississippi a poté obviněn, že ohrozil život prezidenta. Pětačtyřicetiletý Curtis, jenž se živil jako imitátor Elvise Presleyho, obvinění odmítl. Zásilku včas zachytila tajná služba v objektu, který leží mimo komplex Bílého domu. Další dopisy se smrtelně jedovatou látkou byly adresovány republikánskému senátorovi za stát Mississippi Rogeru Wickerovi a soudci státu Mississippi Hollandovi. 

Po týdnu je teď Curtis znovu na svobodě a policie pátrá po pravém pachateli. A stopa vede zřejmě k muži, který se s Curtisem před časem rozkmotřil. Je to Everett Dutschke, který se seznámil s Curtisem v roce 2005, jenže pak se tihle dva pohádali. Údajně kvůli tomu, že Curtis o Dutschkem prohlásil, že je členem Mensy (klub nadprůměrně inteligentních lidí). 

Včera pak policisté i agenti FBI prohledávali Dutschkeho dům. Akce skončila až hodinu před půlnocí. V jednu chvíli začali dva agenti FBI a dva specialisté na protichemickou obranu pročesávat jámy, příkopy a porosty za domem. O výsledcích prohlídky úřady pomlčely. 

Jeden z dopisů přitom dorazil i soudci Hollandovi z Mississippi. A právě přes něj vede další stopa k Dutschkemu. Ten totiž s Hollandovým synem prohrál ve volbách do sněmu v Mississippi. V předvolebním boji se přitom dostal Dutschke s rodinou Hollanda do konfliktu. Dutschke nicméně odmítá, že by měl s ricinovým dopisem cokoli společného.

A ani Curtis řejmě za útoky nestojí, úřady ho včera propustily. Vyšetřovatel úřadu FBI tento týden před soudem vypověděl, že v Curtisově domě se nenašly žádné stopy po ricinu. Ani v Curtisově počítači vyšetřovatelé nenašli žádný doklad toho, že by Curtis usiloval o výrobu ricinu. 

„Vážím si prezidenta Obamy, miluji svoji vlast a nikdy bych ničím neohrozil jeho ani žádného jiného amerického činitele. Minulý týden byl noční můrou pro mě i moji rodinu. Chtěl bych se vrátit do normálu,“ řekl Curtis.