Střety mezi iráckými šíity a sunnity už si vyžádaly desítky mrtvých

Bagdád - Na 120 mrtvých a 240 zraněných si od úterka v Iráku vyžádalo násilí spojené s protesty sunnitů proti šíitské vládě premiéra Núrího Málikího. Většina incidentů se odehrála severně od Bagdádu. Jde o nejkrvavější protesty proti Málikímu od prosince, kdy sunnité začali s pravidelnými protivládními demonstracemi. V letech 2006 a 2007 při střetech mezi sunnity a šíity zahynuly desítky tisíc lidí.

Ve městě Havídža demonstrující tábořili na náměstí několik dní. V úterý proti nim zakročila pořádková jednotka, zásah skončil střelbou a s bilancí 53 mrtvých. Následovaly odvetné akce v okolí města a při nich zahynulo dalších 27 lidí, při jiných incidentech v úterý v Iráku zemřelo ještě 15 dalších lidí.

Dnes střety kvůli událostem v Havídži pokračovaly a stály život 23 osob. Nejhorší byla situace v Sulajmán Baku severně od Bagdádu. Tam přišlo o život pět vojáků a sedm ozbrojených mužů. Armáda nad město poslala i vrtulníky. Sulajmán Bak leží v provincii Saláhaddín. Tamní úřady večer ohlásily, že města se zmocnili ozbrojenci a že bezpečnostní jednotky se z něj zcela stáhly. Jeden z členů provinční rady sdělil, že město už není pod kontrolou vládních sil.

Sunnité protestují od prosince v několika iráckých provinciích proti útlaku, kterému jsou prý vystaveni od Málikího vlády. Žádají propuštění vězněných sunnitů a zrušení kontroverzního protiteroristického zákona, podle něhož je nyní souzeno mnoho sunnitských představitelů. Sunnitský viceprezident Tárik Hášimí byl podle něj loni odsouzen v nepřítomnosti k trestu smrti. Sunnité procesy považují za odstraňování sunnitských činitelů z mocenských pozic. Pozorovatelé situaci v Iráku charakterizují jako obnovující se napětí mezi kdysi vládnoucími sunnity a šíity, kteří byli za diktatury Saddáma Husajna naopak těmi utlačovanými.