František asi věrozvěsty na Velehradě neoslaví – letos míří jen do Ria

Vatikán – Papež František pojede letos na zahraniční cestu pouze do Brazílie, kde se na konci července v Riu de Janeiru zúčastní Světových dnů mládeže. Návštěva moravského Velehradu, kam byl pozván na červencové oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, se tedy s největší pravděpodobností neuskuteční. Pontifika zvali kardinálové Dominik Duka a Miloslav Vlk, pozvání mu zaslal i prezident Miloš Zeman.

„Dostává množství pozvánek z celého světa, ale jiné zahraniční cesty se neplánují. Pouze Brazílie od 23. do 28. července na Světové dny mládeže,“ uvedl vatikánský mluvčí Federico Lombardi na setkání se zahraničními novináři ve Vatikánu.

Již od zvolení Jorgeho Bergoglia novým pontifikem se přitom hojně spekulovalo i o dalších cestách, například do jeho rodné Argentiny. To ale Lombardi vyvrátil. Nová hlava katolické církve údajně nemá cestování příliš v lásce. Nejčtenější argentinský deník Clarín přitom ještě v březnu téměř s jistotou psal, že papež František do Argentiny přijede na konci prosince, aby zde oslavil své narozeniny. Jorge Bergoglio se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires.

Česká republika doufala, že by mohl František na oslavy 1150. výročí příchodu věrozvěstů zavítat. Zlínský kraj dokonce v úterý navštívil arcibiskup a předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Claudio Maria Celli, který řekl, že pozvání před papežem opět zmíní. „Ujistil jsem pana hejtmana, že Svatému otci předám informaci, jak moc si přejete, aby byl zde u oslav. Samozřejmě se potom papež František bude moci sám a svobodně rozhodnout, jak bude reagovat,“ prohlásil Celli.

Lombardi také naznačil, že v příštích měsících by papež mohl vydat svou první encykliku, nejautoritativnější dokument, který se vždy zabývá otázkami, jež církev v dané chvíli považuje za nejdůležitější. Encykliky Benedikta XVI. pojednávaly například o lásce, naději či sociálním učení katolické církve. Papež František nejspíš na práci svého předchůdce „naváže“, dodal mluvčí.

Rozhovor s generálním sekretářem České biskupské konference (zdroj: ČT24)