Opozičník Lebeděv dostal za demonstrování 2,5 roku

Moskva - Za organizování masových protivládních protestů v Moskvě dnes ruský soud poslal na dva a půl roku do vězení jednoho z předních opozičních představitelů Konstantina Lebeděva. Svou vinu údajně přiznal, podle obhájců občanských práv tak ale jistě učinil na nátlak a hrozby ve vyšetřovací vazbě. Prokuratura žádala pro Lebeděva pětiletý trest vězení.

Moskevský soud shledal za prokázané, že známý kritik Kremlu, odpůrce prezidenta Vladimira Putina a spolupracovník opozičního vůdce Sergeje Udalcova plánoval další masové nepokoje.

V předvečer Putinovy inaugurace, 6. května 2012, vyvrcholily v centru Moskvy protesty proti návratu staronového prezidenta do čela státu. Demonstraci asi 20 000 účastníků, kteří protestovali i proti monopolizaci moci vládní stranou Jednotné Rusko, ukončil tvrdý zásah policie. Vyšetřovatelé koncem loňského roku dospěli k závěru, že masové protestní akce byly pokusem o státní převrat a byly nejen financovány, ale i přímo řízeny z Gruzie. Ústřední postavou údajného komplotu byl prý šéf branného a bezpečnostního výboru gruzínského parlamentu Givi Targamadze, který má údajně spojení se špičkami ruské opozice. V dané souvislosti je kromě Lebeděva a Udalcova, na kterého bylo uvaleno domácí vězení, stíhán i další významný představitel ruské opozice Leonid Razvozžajev. Ten navíc čelí i obvinění z loupežného přepadení z roku 1997.