Malala a Mrs. Facebook se bijí za práva žen, patří mezi sto nejvlivnějších

New York – Americký časopis Time, proslulý četnými anketami, opět zveřejnil stovku osobností, které ze všech lidí planety považuje za nejvlivnější. Vedle prezidenta Obamy, jenž se v seznamu drží už poosmé v řadě, týdeník letos nově zařadil brazilského šéfkuchaře, který vaří mravence, první dámu Číny či čerstvého papeže Františka. Na soupisu ovšem nechybí ani dvě ženy, které se svými životními příběhy snaží pozitivně ovlivnit příslušnice svého pohlaví. Generální šéfka Facebooku Sandbergová dává ostatním vzor, jak skloubit kariéru a rodinu, Malala se v patnácti letech postavila Talibanu.

Do seznamu byla zařazena Malala Júsufzaiová podle očekávání. Pákistánská školačka se stala symbolem odporu proti praktikám Talibanu, hlavně proti krutému zacházení se ženami, poté, co ji islámští ozbrojenci začátkem loňského října postřelili cestou autobusem ze školy. Odvážná patnáctiletá dívka na svém blogu Talibance kritizovala za to, že brání ženám ve vzdělávání. Střelec jí způsobil vážná zranění hlavy, aby přežila, musela prodělat několik náročných operací k rekonstrukci poraněné lebky a obnovení sluchu.

V britském Birminghamu, kde se léčí ze svých zranění, začala připravovat spis vzpomínek s názvem I am Malala (Jsem Malala). Kniha by měla vyjít na podzim, už nyní jsou údajně její vydavatelská práva prodána za 3 miliony dolarů. „Doufám, že se má knížka dostane k lidem po celém světě, aby si všichni uvědomili, jak obtížné je pro některé děti získat vzdělání,“ uvedla budoucí autorka. „Ráda bych vyprávěla svůj příběh, zároveň to ale bude příběh jednašedesáti milionů dětí, jež se nemohou učit,“ dodala. 

Malala v roce 2009
Zdroj: ISIFA/Veronique de Viguerie/Getty Images

Malala proto tento měsíc rovněž oznámila, že zakládá fond, který má v přístupu ke vzdělání chudým dětem pomoct. „Chci být užitečná. Chci pomáhat lidem. Chci, aby každá dívka, každé dítě měly vzdělání,“ prohlásila nejmladší členka letošního elitního klubu vlivných. Petici, která ji navrhuje na udělení Nobelovy ceny za mír, podepsalo už čtvrt milionu lidí.

Ženy, i s rodinou můžete být úspěšné

Podobný úkol - zlepšit společenské postavení žen - i když v naprosto odlišných podmínkách, si předsevzala jiná dáma, provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová. Svůj význačný vliv si přitom dle mínění redakce TIME tato první ženská členka nejužšího vedení nejrozšířenější sociální sítě planety nedobyla pomocí funkce, nýbrž svou soukromou aktivitou. Využila přitom podobný prostředek jako Malala.

Sheryl Sandbergová se svou knihou Lean In
Zdroj: ISIFA/EPA/Britta Pedersen

Třiačtyřicetiletá úspěšná ekonomka se stala modlou Američanek, když letos v březnu vydala knihu s názvem Lean In (Opřete se do toho), ve které ženy vybízí, aby se daly do pohybu a skloubily svůj pracovní život s životem rodinným. Matka dvou dětí s diplomem z Harvardu je přitom sama vzorovým příkladem. Do Facebooku přišla v roce 2008 z obdobného gigantu jménem Google, ještě předtím ale pracovala na americkém ministerstvu hospodářství a ve Světové bance. 

Letos stovka jmen zahrnuje celkem 35 osobností ženského pohlaví. Dalšími ženami s výrazným vlivem jsou podle časopisu TIME například manželka britského prince Williama Kate Middletonová, generální ředitelka Yahoo! Marissa Mayerová, bývalá kogresmanka Gabrielle Giffordsová, vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij, jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje či lyžařka Lindsey Vonnová a producentka úspěšného seriálu Girls stanice HBO Lena Dunhamová.

„Věřím, že svět by byl lepší, kdyby polovinu našich podniků a zemí řídily ženy a kdyby polovinu našich domácností řídili muži,“ soudí movitá podnikatelka, jež loni prodala akcie firmy za 15 milionů dolarů. V knize tvrdí, že ženy si samy brzdí svou profesionální kariéru, aby nenarušily svůj rodinný život. Činí to prý dokonce i v době, kdy ještě nemají děti. Autorka své čtenářky vyzývá, aby „sebou pohnuly“, věřily ve své sny a změnily i s pomocí mužů současné společenské uspořádání, které se opírá o hierarchii pohlaví.

Americká média její literární prvotinu označila za manifest moderní feministky. „Otázka rovnosti pohlaví je od 90. let na mrtvém bodě. Vyjít s tímto tématem na veřejnost je revolučním činem,“ ocenila knihu Lori Mackenzieová, uznávaná expertka genderových studií z kalifornské Stanfordovy univerzity.

Sheryl Sandbergová
Zdroj: Spencer Platt/ISIFA/Getty Images

Zatímco zakladatel sítě Mark Zuckerberg dává přednost tomu zůstat v pozadí a zaměřuje se na produkty Facebooku, Sandbergová je zodpovědná za vytvoření reklamních aktivit Facebooku. Často je také veřejnou tváří firmy a objevuje se na konferencích a důležitých setkáních.

Sandbergová navíc ještě před vydáním knihy vytvořila webové stránky, kde vyzývá ženy, aby se zde svěřily se svými zkušenostmi. „Tato svědectví ukazují seznam zkoušek a těžkostí, se kterými se všechny setkáváme. Umožňují nám vidět, že se vyplatí věřit v sebe a snažit se dosahovat cílů,“ vysvětluje manažerka, kterou jiný vlivný časopis Forbes letos v srpnu zařadil do desítky nejmocnějších žen světa. 

Sedm regionů, sedm obálek

Time, který kromě domovské Ameriky vychází také v Evropě, na Blízkém východě, v Africe, Latinské Americe, Asii či Austrálii, letos připravil novinku. Bude prodávat sedm odlišných obálek s černobílým portrétem jedné z osobností ze seznamu. Na titulkách se kromě zmiňované Malaly objeví hiphopová hvězda Jay-Z, oscarová herečka Jenniffer Lawrence, superstar indického Bollywoodu a politický aktivista Aamir Khan, čínská tenistka první asijská vítezka grandslamu Li Na, prominentní představitel konzervativní Tea Party Rand Paul a Elon Musk, zakladatel firmy SpaceX, první soukromé společnosti, která pro americkou NASA provedla zásobovací lety k mezinárodní vesmírné stanici ISS.

Přestože by mohlo být příhodné, kdyby byla každá z obálek v prodeji výhradně v příslušném regionu, není tomu tak. V mezinárodních edicích vyjdou pouze Li Na a Khan, zbylá pětice bude k dostání v USA. Soupis sice není uspořádán podle pořadí, vedoucí editor týdeníku Rick Stengel ale připustil, že sedm portrétovaných „odráží šířku a hloubku seznamu“.

Alex Atala
Zdroj: ISIFA/EPA/SEBASTIAO MOREIRA

Jako již tradičně nejpočetnější skupinou ve stovce jsou politici. Naopak osamoceným je brazilský kuchař Alex Atala, jehož restaurace D.O.M. v Sao Paulu je momentálně čtvrtá v seznamu padesáti nejlepších podniků světa. Do svých jídel se snaží zařazovat co nejvíc dnes už zapomenutých pochoutek z oblasti Amazonie, včetně amazonských mravenců, které kombinuje s chutí zázvoru a citrónové trávy. Atala je na seznamu veden v kategorii umělců. „Jeho filosofie užívání původních brazilských ingrediencí ve špičkové kuchyni uchvátila celý kontinent,“ soudí dánský kolega René Redzepi, kterého TIME do rejstříku zařadil loni.

Vrchol roku: Person of the Year

Nejstarší americký týdeník, který letos oslavil 90 let od vydání prvního čísla, každoročně sestavuje i další žebříčky - nejlepších televizních show, nejobjevnějších vynálezů, nejriskantnějších daňových přiznání, nejhorších automobilů či nejlepších blogů.

Time publikuje články a rozhovory z nejrůznějších oblastí: z politiky, ekonomiky, vědy, zdravotnictví, showbyznysu či sportu. Ve zvláštní edici (Time dětem) věnuje pozornost i nejmladším čtenářům. Týdně se prodává zhruba 3,3 milionu výtisků Time, po celém světě jej čte kolem 25 milionů lidí (nejvíce pak v USA).

Vedle seznamu stovky nejvlivnějších je ale každoročně nejvíce očekáváno vyhlášení osobnosti roku. Po letech se už z této ankety stala svým způsobem instituce. Loni byl za muže roku vyhlášen Barack Obama, který obhájil svůj úřad na další čtyři roky. I loňský titul ale pro něj byl obhajobou - na titulku s tradičním červeným písmem TIME se už objevil jednou v roce 2008.