Při požáru v léčebně v Rusku uhořelo 38 lidí, nalezeno 30 těl

Moskva - Životy 38 lidí si vyžádal v noci na dnešek požár v psychiatrické léčebně ve vsi Ramenskij nedaleko Moskvy. Podle předběžných informací se v době požáru nacházelo v léčebně 41 lidí. Zachránit se podařilo pouze třem - ošetřovatelce a dvěma pacientům. Záchranáři už našli těla všech obětí.

Lidé neměli v budově se zamřížovanými okny velké šance na přežití. Požár propukl, když všichni pacienti spali, a velice rychle se rozšířil. Oběti se otrávily kouřem. Záchranáři jich většinu našli v postelích. Někteří pacienti byli totiž kvůli zdravotnímu stavu přivázaní.

Příčiny neštěstí ještě nejsou známy. Zprvu se předpokládalo, že oheň mohl roznítit elektrický zkrat. podle předběžných závěrů vyšetřovatelů byla elektroinstalace v pořádku. Redaktor ČT v Rusku Miroslav Karas uvedl, že požár mohl způsobit pacient, který kouřil cigaretu na pohovce v místnosti pro odpočinek.

Jeden ze zachráněných pacientů podle agentury Interfax řekl, že ho probudil zápach kouře, proto vyběhl z pokoje a uviděl hořet pohovku. Podle něj ve čtvrtek do léčebny přivezli mladíka, který byl závislý na drogách a trpěl abstinenčními příznaky, a proto potají neustále kouřil.

Některé zdroje uvádějí, že se plameny rozšířily z dřevěného přístavku.

Rodinám zemřelých bude podle úřadů Moskevské oblasti vyplacena kompenzace 500 000 rublů (316 000 korun).

Požár psychiatrické léčebny v Rusku
Zdroj: ČTK/AP/Ministry for Emergency Situations

Hasiči přijeli až za hodinu

Za vysokým počtem obětí je podle agentur pozdní příjezd hasičů. Jejich nejbližší stanice je 51 kilometrů daleko a navíc prý měli problémy s příjezdem na místo. „Podle předpisů by měli být na místě za dvacet minut. Kvůli špatnému stavu vozovek a nefunkčnímu mostu do vsi Ramenskij přijeli o dalších 40 minut později,“ uvedl Karas. Než dojeli k budově, už celá hořela. Požární signalizace prý v léčebně řádně fungovala, ale noční ošetřovatelka se nejprve snažila plameny uhasit sama. S ohněm si však neporadila, z budovy se jí pak podařilo vyvést už jen dva svěřence.

Sedm pacientů se snažilo dostat z budovy ven, ale udusili se dýmem blízko dveří.

Nejtragičtější případy požárů v ruských sociálních zařízeních:

62 obětí - 20. března 2007 - Při požáru v domově důchodců v městečku Kamyševatskaja na jihu Ruska zahynulo 61 klientů domova a jedna zdravotní sestra.

46 obětí - 9. prosince 2006 - V moskevské léčebně pro narkomany zahynulo při požáru 46 lidí, dalších 214 lidí se podařilo zachránit. Signalizace sice fungovala, ale únikové východy zůstaly zavřené. Požár způsobil žhář.

38 obětí - 26. dubna 2013 - 38 obětí si vyžádal požár v psychiatrické léčebně ve vsi Ramenskij u Moskvy.

29 obětí - 4. listopadu 2007 - Nejméně 29 obětí si vyžádal požár, který zachvátil domov důchodců v obci Velje-Nikolskoje u Tuly ve středním Rusku.

28 obětí - 10. dubna 2003 - Při požáru ve školním internátu pro hluchoněmé v dagestánské Machačkale přišlo o život 28 dětí ve věku od osmi do 14 let; další stovka byla zraněna.

23 obětí - 30. ledna 2009 - Požár v domově důchodců v Podjolsku v republice Komi na ruském severu připravil o život 23 lidí.

22 obětí - prosinec 1999 - Požár v psychiatrickém internátu u Petrohradu si vyžádal 22 životů.

21 obětí - březen 1999 - V internátu u Vologdy zahynulo 21 lidí.