Google: Státy nás čím dál častěji tlačí k cenzuře obsahu

San Francisco – Americký internetový gigant Google tvrdí, že neustále přibývá žádostí vlád o cenzuru jeho obsahu na internetu. Společnost v pravidelné zprávě Transparency Report uvedla, že ve druhém pololetí roku 2012 obdržela 2 285 vládních žádostí o odstranění obsahu ze svých stránek včetně serveru YouTube a vyhledávače. V první polovině roku to přitom bylo 1 811 žádostí a v letech předcházejících ještě méně. Největší zájem o odstranění obsahu mají údajně Brazílie a USA.

Google začal své půlroční zprávy Transparency Report zveřejňovat před třemi lety s cílem „vnést trochu světla do rozsahu a rámce vládních žádostí o cenzuru na celém světě.“ Podle firmy „státní úřady žádají o odstranění nebo kontrolu obsahu z mnoha různých důvodů. Některé žádosti se týkají údajné pomluvy, jiné například porušování místních zákonů proti projevům nenávisti nebo pornografickému obsahu“.

Od července do prosince 2012 Google zaznamenal podstatný nárůst žádostí o odstranění obsahu z Brazílie a Ruska. To se dokonce stalo „skokanem roku“, když v prvním pololetí požádalo o mazání jen šestkrát, ale ve druhém pololetí už přišlo 114 požadavků.

„Je čím dál jasnější, že rozsah vládních pokusů o cenzuru obsahu služeb Googlu roste. Na více místech než kdy předtím nás vlády žádají, abychom odstranili politický obsah, který lidé vkládají,“ říká právní ředitelka firmy Susan Infantinová.

Nárůst brazilských požadavků padá z valné části na vrub nového zákona, který zakazuje kritické komentáře na adresu kandidátů během voleb. Na druhé příčce za Brazílií jsou s 321 požadavky USA. První pětku doplňuje Německo, Indie a Turecko.

Z celkem 20 zemí dostal Google požadavek na smazání klipů z YouTube, které se týkaly kontroverzního filmu Nevinnost muslimů, jenž vyvolal násilné protesty po celém světě.

„Internet je decentralizovaný, ale vyhledávače jsou tím nejužším místem, přes které většina uživatelů prochází. Je několik velkých vyhledávačů, které když omezíme, tak tím omezíme přístup většiny uživatelů. O Googlu se mluví nejvíc, protože je největší. Ale úplně stejně se to samozřejmě děje u jeho konkurentů – všechny vyhledávače jsou bombardovány žádostmi o blokování nějakého obsahu ve výsledcích vyhledávání,“ vysvětluje šéfredaktor Root.cz Petr Krčmář.

Komentář Petra Krčmáře (zdroj: ČT24)