Turecký pianista půjde kvůli urážkám islámu znovu k soudu

Ankara - Turecký odvolací soud zrušil rozsudek nad pianistou Fazilem Sayem. Teď ho čeká nový proces. Umělec dostal podmíněný trest vězení za urážku islámu. O upjatosti a pokrytectví tohoto náboženství se posměšně vyjadřoval na sociální síti Twitter.

Klavírní virtuos dostal v polovině dubna trest deseti měsíců vězení s podmínečným odkladem na pět let kvůli posměšným poznámkám o islámu na sociální síti Twitter. 

Tureckým úřadům se nelíbilo hned několik tweetů. V jednom z nich vtipkoval Say o svolávání muezzinů na modlitby. Jedno z nich trvalo pouze 22 vteřin a hudebník pak na adresu muezzina na Twitteru zažertoval: „Proč ten spěch? Čeká snad na něj milenka nebo má na stole rakii (alkohol)?“ 

Další příspěvek, který prý ale psal někdo jiný a Say ho jen přeposlal na svůj účet, se pak strefuje do představ islámu o posmrtném životě. V příspěvku se psalo o nebi, ve kterém teče řeka plná vína. Islám přitom alkohol zapovídá. 

Odvolací soud dnes ale poukázal na procedurální nedostatky a nařídil nový proces. Případem se má nově zabývat jiný soud.   

Třiačtyřicetiletý Say patří mezi přední turecké umělce a před soudem stanul loni. Úřady ho začaly vyšetřovat na základě udání trojice mužů, kteří si policii na údajně urážlivé komentáře stěžovali.