V Rusku zadrželi 140 lidí napojených na islámské extremisty

Moskva - Ruští policisté a tajní agenti zadrželi v moskevské mešitě 140 lidí, které podezírají z napojení na islámské extremisty. Mezi zadrženými je i třicet cizinců. Ruská tajná služba FSB neupřesnila, z jakých států pocházejí. Zda má dnešní zatýkání nějakou souvislost s atentáty v Bostonu, není zatím jasné.

Žádné detaily dnešní akce ruské úřady nezveřejnily. Není tak jasné, z čeho policie zadržené obviňuje. V moskevské mešitě se údajně v minulosti scházeli lidé, kteří se podíleli na přípravách či provedení teroristických útoků. 

Operace se uskutečnila jen týden poté, co američtí vyšetřovatelé identifikovali dva útočníky na Bostonský maraton, bratry Džochara a Tamerlana Carnajevovi, pocházející z neklidné oblasti na jihu Ruska. 

Ruská kontrašpionáž sleduje dění kolem islámských extremistických skupin velmi bedlivě. Po úmrtí jednoho a zadržení druhého atentátníka z Bostonu vyšlo najevo, že ruští agenti před dvěma lety dvakrát upozornili americké tajné služby na staršího z bratrů Carnajevových, Tamerlana. Podezírali ho z příslušnosti k islamistům. Tento atentátník loni půl roku pobýval v Rusku, konkrétně v Dagestánu.