Taliban oznámil jarní ofenzivu

Kábul - Afghánský Taliban od zítra zintenzivní útoky na zahraniční vojenské základny i na vnitřní nepřátele. Zástupce hnutí to oznámil prostřednictvím e-mailu. Takzvanou jarní ofenzivu Taliban pravidelně avizoval i v minulosti. Tradičně se pak vždy zvedla vlna násilností proti silám NATO, které podporují vládu v Kábulu.

Ozbrojenci afghánského hnutí Taliban dnes oznámili, že v neděli zahájí jarní ofenzivu, během níž chtějí zintenzivnit útoky na zahraniční vojenské základny i na „vnitřní nepřátele“. Oznámení zaslal mluvčí Talibanu v e-mailu. 

Boje v Afghánistánu se v posledních týdnech přiostřily vzhledem k jarnímu, teplejšímu počasí, které přineslo tání sněhu a umožňuje lepší pohyb rebelů. Ozbrojenci čekají na konec zimy pravidelně, pak se jim totiž znovu otevřou horské průsmyky na hranicích s Pákistánem. V Pákistánu mají mnozí islamisté základny, ze kterých pronikají na afghánské území. 

Když Taliban jarní ofenzivu oznámil loni, následoval 18hodinový útok ozbrojenců v Kábulu, jehož terčem byl parlament a čtvrť, kde leží řada zahraničních velvyslanectví. Na několika místech po celé zemi zemřelo v krátké době téměř 50 lidí.