Šéf muslimsko-chorvatské federace zůstane ve vazbě

Sarajevo - Měsíční vazbu nařídil soud pro prezidenta bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny Živka Budimira. Policie ho spolu s dalšími 19 lidmi zatkla v pátek kvůli korupci. Budimir a další čtyři lidé podle prokuratury brali úplatky za udílení milostí odsouzeným. Soudce se údajně bál, aby politik neuprchl na svůj chorvatský pas za hranice.

Soud podle své mluvčí dospěl k názoru, že Budimir a jeho spolupracovník Petar Barišić, jenž také čelí obvinění, by se mohli pokusit utéct ze země. Vlastní totiž chorvatské pasy. Soud proto nařídil, aby zůstali měsíc ve vazbě. Tři další činitelé jsou nadále zadržováni proto, že by mohli bránit vyšetřování a ovlivňovat svědky, řekla mluvčí. Obhájci obviněných se proti dnešnímu rozhodnutí soudu chtějí odvolat. 

Zadržení prezidenta Budimira by mohlo prohloubit politickou krizi, která propukla loni, když Budimir odmítl schválit změny v obsazení některých vládních resortů a jmenování soudců ústavního soudu.

Bosnu a Hercegovinu tvoří od konce války v roce 1995 dvě entity s poměrně rozsáhlou autonomií - Republika srbská a Federace Bosny a Hercegoviny.