Lidé mě chápou, řekla v posledním projevu nizozemská královna

Amsterdam - Nizozemská královna Beatrix vystoupila s posledním projevem k národu. Panovnice v úterý po 33 letech odstoupí a králem se stane její prvorozený syn Willem-Alexander. Událost budou v přímém přenosu sledovat miliony lidí po celém světě a střídání na nizozemském trůnu přinese od 10:00 živě i ČT24.

„Od chvíle, kdy jsem se rozhodla oznámit svůj záměr jít do důchodu, dostávám ohromující projevy upřímné účasti. Doprovází je i široké pochopení pro touhu předat roli princi oranžskému. Intenzivně působí na národní i mezinárodní scéně, má zájem o vývoj naší doby a se svým velkým srdcem a čistými pocity je požehnáním nás všech,“ prohlásila v závěrečném projevu odstupující královna.

Nizozemsko bude mít krále po více než 120 letech. Pětasedmdesátiletá královna podepíše abdikační listiny dopoledne, poté bude následovat ceremonie, během níž složí korunní princ přísahu. Nástup nového krále přijede oslavit na 20 delegací královských rodů z Evropy i z dalších kontinentů, například z Japonska. V ulicích Amsterdamu doprovodí Willema-Alexandra na 800 tisíc lidí.

Amsterdamský starosta Eberhard van der Laan:

„Doufám, že celý svět uvidí šťastné Holanďany, kteří s úctou a radostí oslavují nového krále. Myslím, že to bude brát pozitivně i celý svět, protože pro nás je to v době krize skvělá příležitost, jak si spravit sebevědomí.“

Princ Willem-Alexander právě oslavil šestačtyřicáté narozeniny, a stane se tak nejmladším monarchou v Evropě. Aby se ale nový král vyrovnal své matce, nebude tak jednoduché. Pro většinu Nizozemců se stala skutečným symbolem země a v průzkumech její obliba přesahuje 80 procent. Svou oblibu si u poddaných vydobyla až postupně. Na trůn nastupovala v roce 1980 a žezlo tehdy přebírala od své matky Juliany. S její popularitou se ale tehdy také rovnat nemohla.

Po 33 letech tak přichází pro Nizozemsko nová epocha. Značí to například mince s podobiznou budoucího monarchy, ale i všudypřítomná oranžová, která má připomínat, že vládnoucí dynastie je oranžsko-nasavská.