Měla v bostonském atentátu prsty i žena?

Boston – Na bombě, která zabíjela na Bostonském maratonu, se podle zdrojů z vyšetřování našly stopy ženské DNA, FBI se k této informaci zatím nevyjádřila. Včera ale její tým prohledal dům vdovy po starším z bratrů Carnajevových Tamerlanovi a podle dostupných informací si odnesl právě vzorek DNA. Catherine Russellová-Carnajevová s úřady spolupracuje a jakékoliv zapojení do plánů svého manžela odmítá. Vyšetřovatelé nevylučují, že stopy DNA patří prodavačce z obchodu, kde bylo zakoupeno nádobí použité k výrobě bomb, při jejichž explozi zemřeli tři lidé a nejméně 260 bylo zraněno.

V pondělí vyšetřovatelé vyslechli muže, který měl z bratrů Carnajevových udělat džihádisty. Tajemný muž je známý pod přezdívkou Míša. Strýc podezřelých tvrdí, že právě on měl Taverlana navádět. „Ten člověk jim úplně sebral mozek! Prostě mu ho vymyl,“ tvrdí strýc bratrů Carnajevových.

Podle amerických novinářů je dosud tajemný Míša muslimský konvertita arménského původu Michail Alakverdov. S Míšou promluvil i jeden z novinářů. Jenže muž popřel, že by měl s atentáty v Bostonu něco společného a že by bratry k něčemu naváděl.

Nové nálezy vyšetřovatelů útoků z Bostonu (zdroj: ČT24)

Soud mezitím rozhodl, že mladšího z obou bratrů Džochara bude hájit další elitní advokátka. V právním týmu, který se bude snažit zabránit odsouzení devatenáctiletého muže čečenského původu k trestu smrti, bude Judy Clarkeová. Ta v minulosti hájila řadu lidí obžalovaných v mediálně velmi sledovaných procesech. Mezi její dřívější klienty patřil například Ted Kaczynski přezdívaný Unabomber, který byl odsouzen za spáchání několika bombových útoků na univerzity a aerolinky. V poslední době hájila například Jareda Loughnera, který zastřelil na politickém mítinku šest lidí a postřelil kongresmanku Gabriele Giffordsovou. Oba muži se trestu smrti vyhnuli a dostali doživotí.

Již dříve soud přidělil Carnajevovi jednu z nejzkušenějších veřejných obhájkyň v zemi Miriam Conradovou. Přes svou sílu bude mít právní tým před sebou velmi těžký úkol. Budou se pokoušet odvrátit trest smrti pro člověka, který se v USA pro mnohé stal symbolem zla. Džochar Carnajev je upoután na lůžko a stěží komunikuje, k útoku se však podle vyšetřovatelů již přiznal.