Nové záběry Mandely: Zsinalá tvář a nepřítomný pohled

Johannesburg – Velkou debatu vyvolaly v Jihoafrické republice nové záběry bývalého jihoafrického prezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Nelsona Mandely. Zatímco jihoafrický prezident Jacob Zuma se nechal slyšet, že Mandela vypadá velmi dobře, na zveřejněných záběrech je vidět, jak je 94letý muž velmi slabý a po celou dobu má nepřítomný výraz.

V médiích a na sociálních sítích se objevily i názory, že je „neslušné ukazovat národního hrdinu v takovém stavu“. „Viděli jsme ho, vypadá velmi dobře, je v dobrém stavu,“ prohlásil po návštěvě u Mandely prezident Zuma. „Bavili jsme se s ním, potřásli si rukama, usmíval se. Jsme šťastní, myslíme si, že je v pořádku,“ dodal jihoafrický vůdce. Slavný bojovník proti rasismu byl před více než třemi týdny propuštěn z nemocnice poté, co zde strávil deset dní kvůli plicní infekci.

Na veřejnosti se po dlouhé době objevily záběry Nelsona Mandely
Zdroj: ČTK/AP/SABC TV

Na záběrech přímo ze setkání je ale vidět něco zcela jiného. Mandela, známý mezi Jihoafričany pod kmenovým jménem Madiba, sedí v křesle, hlavu má podepřenou polštářem, nohy má položené na stoličce a přikryté dekou, jeho tvář je zsinalá a nijak se neusmívá. Zuma a další dva představitelé jeho strany Africký národní kongres (ANC) se snaží vtipkovat se členy Mandelovy rodiny i jeho zdravotníky, bývalý prezident na to ale nijak nereaguje a má neustále nepřítomný výraz. Současný jihoafrický vůdce se ho i snaží chytit za ruku, jenže Mandela nijak nereaguje, tak alespoň svou ruku položí na tu jeho. „Usměj se,“ vyzývá Mandelu jeho vnuk a snaží se pořídit nějaké fotografie. Na to se bývalý vůdce pokusí o slabý úsměv, ihned na to ale zavírá oči a sevře rty.