Brahímí se při syrské misi ocitl ve slepé uličce. Jako vyjednavač končí

New York - Vyjednavače OSN pro Sýrii Lachdara Brahímího přivedla bezradnost z neúspěchu při jednání o ukončení syrské krize až k rozhodnutí ukončit své snažení. Ztratil prý i přesvědčení, že jeho role prostředníka má vůbec nějaký smysl.

Ve funkci údajně Brahímí zůstane ještě několik dnů, než složí své funkce představitele Ligy arabských států (LAS) pro Sýrii a vyjednavače OSN. Patrně přejde do funkce poradce generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna pro Sýrii.

Brahímí prý zamýšlí distancovat se od LAS, která minulý týden uznala syrskou opoziční koalici jako jediného zástupce Syřanů. Takový postup vnímá jako podkopání jeho neutrality. „Vypadá to, že je rozhodnut. Bude ve funkci tak týden,“ řekl novinářům jeden z diplomatů v OSN. „Brahímí cítí, že LAS se vydala cestou, která je odlišná od stanoviska OSN. Je pro něj velmi obtížné působit jako reprezentant obou institucí,“ dodal.

Pověsti o odchodu Brahímího, kterého OSN do funkce vyjednavače jmenovala loni, kolují už několik měsíců, zejména kvůli rozporům mezi USA a Ruskem o řešení syrské krize. V jejich důsledku není Rada bezpečnosti OSN schopna odhodlat se k jakékoli akci.