V Čadu prý zmařili pokus o převrat, mezi zatčenými jsou opoziční poslanci

Ndjamena – Vláda v africkém Čadu údajně zmařila pokus o státní převrat. Na základě vládních pokynů pak armáda ve středu zadržela skupinu osob, které se pokusily o „akci namířenou na destabilizaci státních institucí“. Mezi zatčenými mají být i opoziční poslanci a několik důstojníků. Při zásahu přišlo o život několik lidí.

Při zatýkání propukla mezi konspirátory a bezpečnostními silami přestřelka. Úřady dosud o případných obětech nic nezveřejnily, některé policejní zdroje ale uvádějí šest a jiné osm mrtvých, včetně tří příslušníků bezpečnostních sil. O počtu ani záměrech zadržených osob se vládní informace nezmiňuje. Podle policistů jsou mezi zatčenými opoziční poslanci, podle agentury Reuters armáda zatkla i několik důstojníků.

Opoziční předák, poslanec Saleh Kebzabo uvedl, že v hlavním městě Ndjameně probíhá rozsáhlé zatýkání a že mezi zadrženými je i jeden opoziční člen parlamentu.

O „destabilizační akci“ se údajně pokusila malá skupina osob, které chtěly ohrozit fungování státních institucí. Proti skupině vzbouřenců zasáhla armáda, která skupinu zneškodnila a předala k potrestání. Členové skupiny jsou nyní podrobeni výslechu.

Podle čadských úřadů zadržené osoby připravovaly svou akci po dobu čtyř měsíců, bezpečnostní složky jejich aktivity monitorovaly od loňského prosince.

Čad byl v minulosti dějištěm už několika vojenských převratů, i nynější prezident Idriss Déby se v roce 1990 dostal k moci pučem. Od té doby svůj úřad obhájil už ve čtyřech volbách a stal se klíčovým spojencem Západu v boji proti teroristům napojeným na al-Káidu. Prezident Déby minulý týden obvinil sousední Libyi, že na svém území trpí výcvikové tábory čadských žoldnéřů, kteří chtějí destabilizovat situaci v Čadu. Libye obvinění odmítla.