Vadné detektory bomby neodhalily, jejich výrobce půjde sedět

Londýn - Na deset let poslal britský soud do vězení ředitele společnosti ATSC, která prodala do dvacítky zemí nefunkční bombové detektory. Odsouzený James McCormick mohl na prodeji vadného zařízení získat na 50 milionů liber (1,5 miliardy korun). Detektory ADE651 se mimo jiné používaly v Iráku, kde nastražené nálože jen za loňský rok zabily stovky lidí.

Soudce Richard Hone konstatoval, že zařízení vytvářelo mylný dojem bezpečí, a zisk z jeho prodeje označil za skandální. „Vy jste řídící síla a jediný šéf stojící za tímto podvodem. To zařízení bylo nefunkční, zisk z prodeje je skandální a vaše vina coby podvodníka je velká,“ prohlásil Hone.

Podle soudní dokumentace prodala firma za tři roky jen do Iráku detektory za 38 milionů liber, každý stál 27 000 liber. Detektory měly obsahovat speciální elektronickou kartu umožňující detekci výbušnin, ale místo ní v nich byl pouze bezpečnostní čip za 13 liber. McCormick se hájil tím, že zařízení je schopno odhalit cokoli ukrytého, drogy, osoby i výbušniny. Tvrdil, že nikdy nezaznamenal negativní reakce zákazníků.

Na nespolehlivost detektorů přitom upozornily britská ambasáda v iráckém Bagdádu a irácké úřady. Firma zařízení prodávala hlavně na Blízký východ a také do thajského Bangkoku. Žádná západní vláda tento detektor nepoužívá a nepoužívaly ho ani americké síly v Iráku.

Telefonát Jana Jůna (zdroj: ČT24)

Falešné detektory bomb se v Iráku dále používají

The Wall Street Journal připomíná, že v Iráku před více než dvěma roky úřady zatkly generálmajora Džiháda Džabiriho za to, že přijal úplatky, aby nakoupil McCormickovy falešné detektory. Přesto po celém Iráku pracovníci ochranky a bezpečnosti nosí tato zařízení na vojenských kontrolních stanovištích, hraničních přechodech, letištích a v okolí vládních budov a svědomitě s nimi kontrolují projíždějící automobily, zda neukrývají nějaké výbušniny, napsal list The Wall Street Journal.

Údajný detektor bomb s označením ADE 651 přitom není ničím víc než rádiovou anténou na konci ručky tvarované jako rukojeť pistole. Její držitel je instruován, aby s ní chodil kolem kontrolovaného cíle a čekal, až anténa ukáže směrem, kde by měly být ukryty výbušniny. Podle svědectví, která zazněla během soudního přelíčení s McCormickem, se v ADE 651 neskrývá nic a nic jeho anténu ani nepohání, vyjma podvědomých předsudků člověka, který zařízení drží. Podezření by mělo vyvolat už samo tvrzení na internetových stránkách McCormickovy společnosti ATSC, že ADE 651 dokáže najít i slonovinu, drogy, pašované lidi nebo peníze.

Mnoho kontrolních stanovišť používá cvičené psy a zrcadla k prohlížení podvozků automobilů, ale McCormickův ADE 651 je stále nejrozšířenějším ze všech detektorů bomb. Skutečností podle WSJ je, že detektor je skoro úplně prázdný. Neobsahuje žádné chemické látky ani žádné baterie a údajně ho pohání „tělesná energie“ člověka, který ho drží. Podle obsahu internetových stránek ATSC, který byl mezitím odstraněn, využívá toto zařízení „technologii elektromagnetické přitažlivosti“, aby našlo svůj cíl. Co má právě hledat, se nastavuje výměnou mosazné „senzorové karty“.

Na dotaz, zda bezpečnostní síly stále používají zjevně falešné zařízení, sdělil mluvčí iráckého ministerstva vnitra, že ADE 651 vykazuje výsledky - byť ne zcela dokonalé. Podle zkušeností z terénu podle něj toto zařízení funguje a pomohlo odhalit jak výbušné materiály, tak zbraně. Proto ho bude Irák dál používat, dokud nebude mít „lepší a účinnější“ alternativu, dodal mluvčí.