Je trest pro Baeho záminkou pro americkou misi v KLDR?

Pchjongjang - Odsouzením amerického občana korejského původu Kennetha Baeho k 15 letům těžkých nucených prací se KLDR podle analytiků snaží vynutit si další návštěvu vlivného amerického politika v Pchjongjangu. „Špatné americko-severokorejské vztahy se neustále zhoršují od raketového testu, který Pchjongjang provedl před více než rokem, a Pchjongjang se snaží o uskutečnění nějaké další podobné schůzky,“ prohlásil An Čchan-il, šéf Světového institutu severokorejských studií v Jižní Koreji.

„KLDR používá Baeho jako návnadu, aby se taková návštěva realizovala. Cesta nějakého vlivného Američana do Pchjongjangu by rovněž podpořila vůdčí postavení Kim Čong-una,“ dodal An.

Bae je minimálně šestým Američanem zadrženým v Severní Koreji od roku 2009. Všichni byli zatím deportováni či osvobozeni, většinou po návštěvě významných amerických politiků, včetně bývalých prezidentů Billa Clintona a Jimmyho Cartera.

„Severní Korea považuje každého Amerického občana v zemi nebo poblíž za pouhé zboží, které může prodat na trhu. Kenneth Bae byl ve špatnou dobu na špatném místě,“ hodnotí situaci analytik Jasper Kim.

USA žádají okamžité propuštění svého občana

Spojené státy i v minulých dnech několikrát žádaly okamžité propuštění zadržovaného. „Naléháme na severokorejské úřady, aby Baeho propustily,“ řekl dnes mluvčí amerického ministerstva zahraničí Patrick Ventrell. „Máme pochybnosti ohledně transparentnosti celé této záležitosti.“ Podle Ventrella švédští diplomaté v Pchjongjangu, kteří tam zastupují zájmy USA, neměli příležitost být přítomní na soudním řízení.

V současné době jsou Spojené státy ochotny s KLDR jednat pouze v případě, že se Severní Korea zaváže zastavit svůj atomový zbrojní program. „Odsouzení amerického občana je způsobem, jak může režim dostat do Pchjongjangu významného amerického činitele bez splnění jakýchkoli podmínek,“ podotýká komentátorka BBC Lucy Williamsonová. „Taková návštěva by navíc znamenala vítězství severokorejské propagandy,“ dodává.

Kenneth Bae
Zdroj: ČT24

Severní Korea, rozhořčená sankcemi, kterými ji Rada bezpečnosti OSN potrestala za třetí jaderný test provedený letos v únoru, zasypala v uplynulých týdnech Jižní Koreu a USA hrozbami raketových i nukleárních útoků. V posledních dnech ale svou rétoriku zmírňuje a objevily se náznaky zájmu o diplomatická jednání.

Baeho případ vyvolává podle agentury AP vzpomínky na rok 2009, kdy Pchjongjang po zkoušce rakety dlouhého doletu a druhém jaderném testu odsoudil dvě americké novinářky korejského původu Lauru Lingovou a Eunu Leeovou k 12 letům nucených prací za údajné nezákonné překročení severokorejské hranice. Obě žurnalistky, které prý natáčely na hranicích Číny a KLDR reportáž o severokorejských uprchlících, byly nakonec omilostněny z humanitárních důvodů a propuštěny poté, co se exprezident Bill Clinton setkal s tehdejším diktátorem KLDR Kim Čong-ilem.

V roce 2010 přijel do Severní Koreje pro změnu Jimmy Carter, aby vymohl propuštění uvězněného amerického učitele Aijalona Mahliho Gomese, odsouzeného k osmi letům nucených prací za ilegální vstup na území KLDR.

V roce 2011 přispěla k propuštění Američana korejského původu Eddieho Juna návštěva amerického vyslance pro lidská práva v Severní Koreji Roberta Kinga v Pchjongjangu. Jun byl zadržován půl roku za blíže neupřesněný zločin.

Severokorejská ústava sice zaručuje svobodu vyznání, v praxi jsou ale v KLDR tolerovány jen bohoslužby schválené vládou.

V prosinci 2009 zadržely severokorejské úřady za ilegální vstup do země amerického misionáře Roberta Parka. Prý chtěl upozornit na stav lidských práv ve stalinistické zemi, později ale prohlásil, že podlehl západní propagandě a že svého činu lituje. V únoru 2010 byl propuštěn.