Žaloval vdovy bin Ládina i vraždu Bhuttové, teď ho zastřelili na ulici

Islámábád - Neznámí útočníci zastřelili v pákistánské metropoli Islámábádu hlavního státního žalobce, který vedl případ vraždy Bénazír Bhuttové. V souvislosti s ní je stíhán exprezident Parvíz Mušaraf, který byl před týdnem formálně zatčen a je v domácím vězení.

Útočníci jedoucí v taxíku prostříleli Zulfikarův automobil přímo v jedné z ulic rezidenční čtvrti   Islámábádu. Po převozu do nemocnice žalobce svým zraněním podlehl. Automobil řídil sám Zulfikar. Když ho zasáhly střely, ztratil nad vozidlem kontrolu a srazil kolemjdoucí ženu, která na místě zemřela. Zranění utrpěl také jeho osobní strážce, který střelbu opětoval a patrně zasáhl nejméně jednoho z útočníků.

Policie spustila rozsáhlou pátrací akci, motiv útoku je ale zatím nejasný. Krom případu Bhuttové vedl Zulfikar také další ostře sledovanou kauzu - soud se sedmi muži obviněnými z toho, že pomáhali vraždícímu komandu, které v roce 2008 drželo v šachu indickou Bombaj a zabilo nejméně 166 lidí. Útok byl připisován pákistánské radikální skupině Laškare tajjaba. Proces s obviněnými ale pokračuje jen pomalu, za což si Pákistán vysloužil kritiku Indie.

Odplata za smrt bin Ládina?

Zulfikar vedl i proces, ve kterém byly souzeny a odsouzeny všechny tři vdovy po bin Ládinovi. Podle publicisty Jana Petránka je právě tohle příčina žalobcovy vraždy: „Včera uplynuly dva roky od zabití bin Ládina. Je to zcela jasně pomsta. Tento žalobce byl velice věhlasný.“

V době útoku byl žalobce na cestě k protiteroristickému soudu v Rávalpindí, kde se mělo konat další stání ohledně smrti Bhuttové. Ta byla zastřelena 27. prosince 2007 po předvolebním shromáždění. Za její smrt nebyl nikdy nikdo odsouzen. Zpráva OSN z roku 2010 došla k závěru, že její smrti bylo možné předejít, a obvinila Mušarafovu vládu, že Bhuttové neposkytla odpovídající ochranu.

Bhuttová s Mušarafem
Zdroj: ČT24/ISIFA

Mušaraf si stále drží moc

Mušaraf je už více než dva týdny ve vazbě kvůli rozhodnutí z roku 2007, kdy v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Tím podle žalobců porušil ústavu a dopustil se vlastizrady. Minulý čtvrtek ho pákistánský federální vyšetřovací úřad formálně zadržel také kvůli případu Bénazír Bhuttové.

Přesto má Mušaraf v Pákistánu stále velice silnou pozici. Podle Petránka má řadu zastánců a obdivovatelů v armádě. Vrchní velitel pákistánské armády – generál Kajání – je člověk velice blízký Mušarafovi. Proto bylo možné, aby byl Mušaraf odsouzen do vězení, ale to je na jeho vlastním statku, podotkl Petránek.

Bývalý prezident je v Pákistánu obviňován také ze smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Ten byl zabit během vojenské operace v srpnu 2006. Všechna vznesená obvinění proti své osobě bývalý prezident označuje za „politicky motivovaná“.

Generál Mušaraf v roce 1999 svrhl vládu premiéra Naváze Šarífa. Ten je nyní považován za hlavního kandidáta na premiéra. V roce 2008 byl Mušaraf donucen rezignovat a žil střídavě v Londýně a v Dubaji. Do Pákistánu se vrátil, aby kandidoval v nadcházejících volbách, ale to mu volební komise znemožnila.