Neruda měl rakovinu, zatím není vyloučena ani otrava

Santiago de Chile - První výsledky zkoumání ostatků chilského básníka Pabla Nerudy potvrdily, že nositel Nobelovy ceny za literaturu trpěl rakovinou prostaty v posledním stádiu. Současně však experti nevylučují, že oponent režimu mohl být i otráven agenty diktátora Augusta Pinocheta.

Tyto předběžné poznatky vyplývají ze zprávy, kterou od odborníků obdržel soudce Mario Carroza jako vedoucí vyšetřování okolností Nerudovy smrti. Výsledky ale nejsou definitivní. Do zkoumání Nerudových kosterních ostatků se ještě mají zapojit specialisté z laboratoří lékařské fakulty Severokarolínské univerzity. Ti provedou na ostatcích toxické testy.

Umělec, který si svůj pseudonym zvolil na počest českého básníka Jana Nerudy, podle oficiální verze zemřel 23. září 1973 v jedné z nemocnic chilské metropole na rakovinu. Stalo se tak pouhých 12 dnů po státním převratu generála Pinocheta, při kterém byl zabit básníkův přítel, socialistický prezident Salvador Allende. Básníkův pohřeb se stal demonstrací proti Pinochetově režimu.

Konečné výsledky až za několik měsíců

Pochyby o příčinách Nerudova skonu podnítil básníkův řidič a tajemník, který v jednom mexickém časopise tvrdil, že básník nemusel zemřít na rakovinu, ale v důsledku smrtelné otravy. Osmého dubna byly básníkovy ostatky na příkaz soudu exhumovány.

Básníkova rodina je sice přesvědčená o tom, že Pablo Neruda zemřel ve věku 69 let na pokročilou rakovinu prostaty, vyšetřovatelé ale chtějí prověřit, zda skutečně nebyl otráven. Výsledky analýzy budou známy za několik měsíců.