Od Golden Gate do Phoenixu: Solar Impulse zahájil přelet nad USA

San Francisco – První etapu dlouhého přeletu přes USA zahájil v 6:00 místního času (15:00 našeho času) švýcarský solární letoun Solar Impulse. Vzlétl ze základny Moffett u San Franciska a první etapu má zakončit po 19 hodinách letu ve Phoenixu v Arizoně. Přelet Ameriky má být testem před plánovaným obletem celé Země, který by se měl uskutečnit v roce 2015.

Celý let napříč Spojenými státy by měl trvat asi dva měsíce, řekl v březnu švýcarský pilot Bertrand Piccard, když společně se svým kolegou André Borschbergem projekt oznamoval. Start původně plánovali na 1. května, ale odložili ho kvůli špatnému počasí.

Experimentální jednomístné letadlo s alternativním pohonem, které Piccard a Borschberg společně vyvinuli, má v plánu přeletět v pěti etapách území USA od západního pobřeží k východnímu. Z Phoenixu poletí do Dallasu, poté do St. Louis a Washingtonu, přelet má skončit v červenci v New Yorku. Každý let má trvat asi 20 až 25 hodin a v každém etapovém městě má posádka s letounem zůstat deset dní.

Piccard pilotuje první etapu, při dalších se bude střídat s Borschbergem. Do 5 000 kilometrů vzdáleného cíle v New Yorku by podle pilotů stroj doletěl i bez mezipřistání, ale let by trval pro jednoho pilota nebezpečně dlouho.

Křehký letoun z uhlíkových vláken létá rychlostí zhruba 70 kilometrů za hodinu. Stroj pohánějí elektromotory, pro něž vyrábějí energii fotovoltaické články umístěné na rozměrném křídle. Letadlo má rozpětí více než 60 metrů a váží asi 1 600 kilogramů včetně pilota, tedy asi tolik jako malé auto.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010. Loni v létě Solar Impulse po etapách úspěšně absolvoval cestu ze Švýcarska do Maroka a zpět. Podle jeho tvůrců letoun nikdy nenahradí letadla na pohonné hmoty- cílem je ukázat potenciál sluneční energie.

André Borschberg a Bertrand Piccard (vpravo)
Zdroj: ČTK/AP/Tony Avelar