Berlínské Herní hry spojily moderní technologie i kouzlo retra

Praha – Berlín má za sebou další ročník jedné z největších akcí v oboru počítačových her. Vývojáři firem s miliardovými rozpočty zde představili současné trendy, kromě toho ale letošní rok ukázal i zajímavý obrat – stále větší zálibu v nejstarších jednoduchých hrách. Velký zájem byl například o dražbu desítky let starých herních konzolí Atari nebo domácích počítačů Commodore.

Ohromující grafické efekty za desítky milionů eur - a vedle toho hrátky s odrážejícím se míčkem v primitivní grafice. Dva póly herního světa, které na sebe narazily během berlínských Herních dnů – a jejichž obliba navzdory logice začíná být v současnosti stále vyrovnanějí. Bývalá výstavní třída východního Německa, Karl-Marx Allee, hostila smetánku byznysu, který kvete i v dobách krize.

Důkazem je i letošní chlouba herního průmyslu v Německu: akční hra s názvem Speciální operace stála v přepočtu téměř jednu miliardu korun a je nejdražší v historii státu. Kromě našponovaných rozpočtů je ale zřejmý hlavní trend – jednoduchost a využití chytrých telefonů či tabletů.

Stále složitější technologický vývoj ale začíná vyvažovat obliba herní prehistorie. Letošní ročník berlínské přehlídky poprvé doprovázela i burza osmibitových her. V průměru za dvacet eur tu můžete pořídit legendární počítače Atari, Amiga nebo Commodore. „Lidé si chtějí znovu koupit své dětství, hry, na kterých vyrostli,“ uvedl organizátor retroburzy Jens Knüpfer.

Berlín hostil přehlídku počítačové zábavy (zdroj: ČT24)