Britský poslanec obviněn ze znásilnění mladého muže

Londýn – Místopředseda Dolní sněmovny britského parlamentu Nigel Evans je v rukou policie. Měl prý znásilnit jednoho mladého muže, druhého údajně sexuálně napadl. Pětapadesátiletý Evans se v roce 2010 přihlásil k homosexuální orientaci. Pro další členy parlamentu je Evansovo zadržení šokujícím, popisují ho jako oblíbeného člověka.

„Je to naprostý šok. Nigel je populární a oblíbený člověk. Nikdo nemůže uvěřit tomu, co se stalo,“ uvedl vládní zdroj. Předseda sněmovny John Bercow a premiér David Cameron již byli o jeho zadržení informováni. 

Údajné oběti jsou ve věku mezi 20 a 30 lety. Útoky se prý odehrály v období mezi rokem 2009 a letoškem. Policie dnes v rámci vyšetřování prohledala Evansův domek ve vesnici Pendleton v hrabství Lancashire. Evanse rovněž vyslýchali odborníci na sexuální kriminalitu.

Za obviněním podle neoficiálních informací stojí dva muži, kteří o útocích minulý týden vypovídali na policii. „Tito dva muži přišli na policii s tvrzením, že je Nigel napadl. Přišlo to jako blesk z čistého nebe, když se u jeho dveří objevila policie a zadržela ho,“ řekl nejmenovaný zdroj.   

Evans se rozhodl odhalit svou sexuální orientaci v prosinci 2010. Uvedl tehdy, že byl „unaven životem ve lži“ a že se v minulosti kvůli své sexuální orientaci setkal s hrozbou vydírání. V dolní sněmovně zasedá od roku 1992. Jedním ze tří místopředsedů byl zvolen před třemi lety.