Nehodu vrtulníku na Sibiři zřejmě nikdo nepřežil

Moskva - Ruští záchranáři zatím nenašli žádného člověka, který by přežil pondělní zřícení vrtulníku Mi-8 u Irkutsku na Sibiři. Oznámil to prozatímní oblastní náčelník záchranářů Valentin Neljubov, jehož předchůdce je zřejmě mezi předpokládanými devíti oběťmi havárie.

Na palubě vrtulníku, který výbušninami odstraňoval nakupené ledové kry na řece, se nacházelo devět lidí. Úřady doufaly, že někteří z nich mohli být ještě před pádem stroje vysazeni z paluby na zem. „Každou minutou tato šance slábne. Záchranáři se dostali na místo havárie, ale nikoho tam nenašli,“ řekl Neljubov.

Vrtulník spadl v obtížně přístupném terénu, a tak se v pondělí nepodařilo pátracím týmům dostat se na místo neštěstí. Dnes se na místo dostali jen tři specialisté, kteří použili vznášedlo, v okolí jsou pak další čtyři desítky záchranářů.

Další pátrání by ale mělo pokračovat až poté, co dorazí z Irkutsku vyšetřovatelé, kterým cesta zabere ještě několik hodin.

Vrtulník Mi-8 patřil společnosti Angara. Na palubě byli tři členové posádky a šest záchranářů včetně jejich oblastního náčelníka. Stroj přepravoval také 1,9 tuny výbušnin k odstraňování bariér ledových ker na řece Malaja Tunguska. V době havárie se ale vrtulník podle letových dispečerů už většiny svého nákladu v povodí zamrzlé řeky zbavil.

Vyšetřovatelé nevylučují, že ke katastrofě mohl vést právě výbuch zbývajících trhavin na palubě. O explozi ve vzduchu hovořili i očití svědci ze vsi Mogo, ležící asi dva kilometry od místa, kde vrtulník dopadl.