Mešita v Rijece: Nejhezčí v Evropě a první od odchodu Turka

Záhřeb – Zřejmě nejkrásnější mešitou v Evropě se může pochlubit chorvatská Rijeka. Jde o první mešitu postavenou na jadranském pobřeží od doby, kdy se z této oblasti před 500 lety stáhli Turci. Média ji proto nazvala Jadranskou mešitou.

Slavnostního otevření islámského centra se podle médií o víkendu zúčastnilo 20 000 až 30 000 muslimů a dalších hostů z celého světa. Přítomni byli i nejvyšší chorvatští představitelé v čele s prezidentem Ivem Josipovičem.

Celý komplex islámského centra, jehož základní kámen byl položen 3. října 2009, tvoří kromě Jadranské mešity a 23 metrů vysokého minaretu víceúčelová hala, učebny, mateřská škola, knihovna a další zařízení. Výstavba centra, které zabírá plochu 10 tisíc metrů čtverečních, stála přibližně 76 milionů eur (téměř 260 milionů korun).

Jen v Rijece a jejím okolí žije přes 10 tisíc Muslimů, kteří pocházejí většinou z Bosny a Hercegoviny. Muslimové byli v ústavě bývalé Jugoslávie zakotveni i jako národnost; v Bosně po rozpadu federace provázeném válkou přijali název Bosňáci. Myšlenka postavit v Rijece mešitu se zrodila už před více než pěti desetiletími.

V Chorvatsku žije několik muslimských komunit. V metropoli Záhřebu byla v roce 1987 postavena mešita s cílem vytvořit duchovní centrum pro chorvatské Muslimy, kteří v zemi tvoří po Srbech druhou největší menšinu.