15 let vězení pro Čečence, který zavraždil ruského důstojníka

Moskva – Na 15 let za mříže poslal moskevský soud Čečence Jusupa Temerchanova. Porota ho uznala vinným z vraždy bývalého plukovníka ruské armády Jurije Budanova. Ten byl pro Rusy válečným hrdinou, jenže Čečenci ho měli za válečného zločince. Budanov byl totiž jedním z mála ruských velitelů, který byl za zločiny na severním Kavkaze odsouzen do vězení. Když se dostal na svobodu, byl zastřelen na ulici v Moskvě.

Podle obžaloby se Temerchanov pomstil vraždou Budanova za to, že mu Rusové v Čečensku v roce 2000 zabili otce. Budanova podle soudu obžalovaný zastřelil v červnu 2011 na moskevské ulici. Vrah tehdy vypálil osm výstřelů. Temerchanov vinu popírá, porota ho ale uznala vinným. 

Soudce Andrej Korotkov navíc rozhodl, že i po odpykání trestu ve vězení s přísným dozorem se bude muset rok a půl Temerchanov zdržovat v domácím vězení a pravidelně se hlásit úřadům. 

Sám Budanov, který za druhé čečenské války velel tankovému pluku, byl v červnu 2003 vojenským soudcem odsouzen na deset let do vězení za vraždu čečenské dívky Elzy Kungajevové v březnu 2000. Podezřelý byl i z dalších zločinů. Budanov se k vraždě přiznal. 

Hájil se ale, že to udělal v záchvatu zuřivosti při výslechu. Myslel si, že dívka patří k čečenským povstalcům. Příbuzní oběti ale tvrdí, že Budanov ji zaškrtil poté, co ji znásilnil.

Pod tlakem ochránců lidských práv a mezinárodního rozruchu byl plukovník v červenci 2003 odsouzen k deseti letům vězení. Po odpykání části trestu byl v lednu 2009 propuštěn na svobodu.