Továrnu ve Westu vyhodil do vzduchu dusičnan amonný

West (USA) - Při dubnovém výbuchu v továrně na výrobu hnojiv v texaském Westu, při kterém zahynulo 14 lidí a dalších 200 bylo zraněno, explodoval dusičnan amonný. Příčina neštěstí stále ještě není známa, ale vyšetřovatelé na základě dosavadních poznatků nepředpokládají, že by šlo o zločinný úmysl.

V továrně na hnojiva vypukl požár 17. dubna. Chvíli poté následovala exploze, jež za sebou zanechala 27metrový kráter a zničené budovy ve vzdálenosti 37 bloků od továrny. Exploze podle seizmologů vyvolala zemětřesení o síle 2,1 stupně Richterovy stupnice.

Mluvčí texaského hasičského sboru Rachel Morenová informovala, že explodoval dusičnan amonný, přiznala ale zároveň, že příčina neštěstí jasná není: „Nevíme, proč k tomu došlo.“

Ve Westu explodovalo velké množství nebezpečného dusičnanu amonného, látky užívané jako hnojivo, která je ve vyšších teplotách výbušná. V roce 1947 v přístavním městě Texas City vybuchlo 2 300 tun dusičnanu amonného na francouzské lodi a připravilo o život 600 lidí. Ledek amonný, jak je látka rovněž označována, sehrál tragickou roli i při teroristickém útoku v Oklahoma City v roce 1995, při němž zahynulo 168 lidí. Atentátník Timothy McVeigh k útoku použil 2,3 tuny této látky.

„Při teplotě 210 stupňů dochází k termálnímu rozkladu samovznícením, při teplotě 300 stupňů dochází k výbušnému rozkladu, kdy jsou prudce uvolňovány expandující plyny. Z jednoho kilogramu dusičnanu amonného v podobě prášku může vzniknout až tisíc litrů plynu a 1 500 KJ tepla, které se šíří do okolí jako tlaková vlna,“ uvedl Aleš Bernatík z Vysoké školy báňské.