Sopka Mayon se probudila, erupci nepřežilo 5 lidí

Manila – Po třech letech se probudila filipínská sopka Mayon. Ta je jedním z nejaktivnějších filipínských vulkánů. Podle úřadů začala sopka chrlit kameny a popel. Na svazích vulkánu přitom zemřelo pět lidí, kteří sem vyrazili na výpravu. Skupina turistů s průvodcem byla na cestě na vrchol kráteru.

Čtyři Němce a filipínského průvodce zabily padající kameny, které začal chrlit vulkán Mayon. Guvernér provincie Albay Joey Salceda informoval o tom, že dnes k hoře vyrazily záchranné týmy, aby pátraly po zbylých členech mezinárodní expedice. 

Seismology asi minutu trvající erupce nepřekvapila. Vulkán je v kategorii aktivních a kolem vrcholu platí vstup na vlastní nebezpečí. Naposledy sopka chrlila kameny a popel před třemi roky, úřady tehdy evakuovaly okolní vesnice. Dnes zatím o přesunu obyvatelstva úřady nerozhodly.  

Téměř dokonale symetrický vulkán je považován za jednu z nejkrásnějších sopek světa. Jeho vrcholek je ve výšce 2462 metrů nad mořem. Podle filipínských geologů je však také jedním z nejnebezpečnějších vulkánů - za posledních 400 let vybuchl přibližně padesátkrát.

Sopka Mayon se probudila k životu (zdroj: ČT24)