Mezinárodní „park kultury a oddechu“ mezi Korejemi?

Washington – Vytvořit „mezinárodní park“ v demilitarizované zóně u hranic se Severní Koreou navrhla jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. „Bude to park, který vyšle poselství míru všemu lidstvu. Demilitarizovaná zóna by měla být hodna svého jména, jako zóna, která by mír posilovala, a ne podkopávala,“ dodala bez dalších podrobností při projevu v Kongresu USA.

Prezidentka sklidila od zákonodárců potlesk i za odhodlaná slova nikdy neakceptovat jaderné zbraně v KLDR a rázně odpovědět na provokace Pchjongjangu. Současně ale vyjádřila i ochotu Soulu poskytnout severnímu sousedovi humanitární pomoc bez ohledu na politickou situaci a posilovat důvěru mezi oběma korejskými státy, pokud Pchjongjang zareaguje příznivě.

Jihokorejská prezidentka je v USA na své první zámořské cestě od převzetí moci krátce po únorovém jaderném testu KLDR, již třetím od roku 2006, po němž následovalo přitvrzení mezinárodních sankcí a válečná rétorika Pchjongjangu proti Soulu a USA. Pak Kun-hje ještě v úterý se svým hostitelem Barackem Obamou zdůraznila spojenectví a solidaritu mezi USA a Jižní Korejí tváří v tvář severokorejským hrozbám.

Pak Kun-hje při projevu v Kongresu USA
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak