Mírová mise OSN se z Golanských výšin stahovat nebude

Damašek – Mírová mise OSN se nebude stahovat z Izraelem okupovaných Golanských výšin, z bezpečnostních důvodů ale přemístila část svého personálu. Syrští rebelové tam včera unesli čtyři pozorovatele OSN původem z Filipín, údajně pro jejich vlastní bezpečí. OSN se teď čtveřici pozorovatelů snaží osvobodit, podle dostupných zpráv jsou v pořádku.

Skupina Mučedníků z Jarmúku, která se účastní bojů v Sýrii, zadržela včera čtveřici pozorovatelů OSN. Povstalci tvrdí, že to udělali pro jejich bezpečnost. Obávali se totiž, aby se členové mise nedostali do oblasti bojů.

Povstalci zadrželi členy mise nedaleko místa, kde se podobný incident stal už v březnu. Právě skupina Mučedníků z Jarmúku v březnu tři dny zadržovala 21 filipínských členů mise, když zastavila konvoj OSN u Džamly. Původně propuštění skupiny podmiňovala stažením vládních sil z oblasti Golan, ale nakonec od toho upustila.

Izrael obsadil Golany za války v roce 1967, část jich pak anektoval, asi 520 kilometrů čtverečních kontroluje Damašek. Na nárazníkové pásmo široké až šest kilometrů dohlížejí od roku 1974 Pozorovatelské síly OSN pro odpoutání (UNDOF), o nichž syrská opozice tvrdí, že jsou na straně vlády prezidenta Bašára Asada.