Za havárii v Janově může asi porucha lodi

Řím - Nehodu nákladní lodi Jolly Nero, při které v úterý v italském přístavu Janov zahynulo nejméně sedm lidí, způsobila porucha. Oznámil to lodivod Antonio Anfossi, který spolu s kapitánem v době havárie plavidlo řídil. Loď se podle něj stala znenadání neovladatelná. Totéž už dříve tvrdila také italská média, podle kterých lodi přestaly fungovat dva motory.

Kontejnerová loď vyjížděla pozadu z přístavu rychlostí, která byla poloviční než povolená. Když byla 70 metrů od nábřeží, jedno z doprovodných přístavních plavidel ji vyzvalo k přechodu na plavbu vpřed. „Je to normální postup, loď ale již nereagovala na povely řízení. Kapitán informoval o poruše a my jsme se pokusili loď zastavit spuštěním kotvy, to se ale nestihlo,“ řekl oficiální lodivod přístavu, který podle předpisů asistoval kapitánovi Robertu Paolonimu při vyplouvání z přístavu.

Jolly Nero je 239 metrů dlouhá a 30 metrů široká, nosnost má 30 000 tun. Do 54 metrů vysoké betonové řídící věže s proskleným velínem narazila v úterý před půlnocí, moře bylo v té době klidné.

„Nemám pocit viny. Teď je doba smutku, ale chci pochopit, co se stalo, jak k této katastrofě mohlo dojít,“ řekl v rozhovoru pro místní tisk Anfossi, který je stejně jako kapitán vyšetřován pro podezření ze zabití z nedbalosti. Justice dosud nevyloučila, že mohlo jít o chybu při manévrování s plavidlem.

Nehoda v janovském přístavu
Zdroj: ISIFA/EPA/PAOLO ZEGGIO

Velká nákladní loď, která měla namířeno na jih Itálie, narazila při výjezdu z přístavu do více než 50 metrů vysoké řídící věže. Ta se pak prakticky celá zřítila do moře. V době nehody bylo v řídící věži celkem 14 lidí.