Další trest smrti pro islamistu v Bangladéši. A další strach z nepokojů

Dháka - Bangladéšský trestní tribunál uložil trest smrti islamistovi za válečné zločiny, kterých se měl dopustit během války za nezávislost v roce 1971. V zemi panují obavy z obnovy násilností, které následovaly při podobných rozsudcích nad islamisty v posledních měsících.

Devětapadesátiletý Muhammad Kamaruzzaman má být oběšen za genocidu a mučení. Toho se dopustil při popravě nejméně 120 neozbrojených vesničanů na severu země. V současnosti je Kamaruzzaman zástupcem šéfa strany Bangladéšské islámské společenství.

Případ je jen jedním z řady procesů, které kontroverzní bangladéšský tribunál vede proti muslimským opozičním politikům. Přívrženci islámské opozice se snaží úřady přimět k zastavení soudů opakovanými stávkami a demonstracemi.

Zvláštní soud zřídila nynější bangladéšská vláda v roce 2010 s cílem vypořádat se s těmi, kdo za války za nezávislost kolaborovali s pákistánskými silami a kteří se pokoušeli zabránit tomu, aby se tehdejší Východní Pákistán (dnešní Bangladéš) stal samostatnou zemí. Organizace pro lidská práva ale uvádějí, že tribunál nesplňuje mezinárodní právní normy.

Válka za nezávislost trvala od března do prosince 1971. Když byla v březnu vyhlášena nezávislá Bangladéšská lidová republika, obsadila území pákistánská armáda a začala genocida. Tři miliony lidí byly zabity, dalších deset milionů uprchlo do Indie.