Z ISS uniká čpavek, posádka možná bude muset ven

Houston - Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) ve čtvrtek nahlásili, že z chladícího systému stanice uniká čpavek. Podle ruských zdrojů je problém „velmi vážný“. Rusové jej proto budou konzultovat s Američany. Pak by se mělo rozhodnout o případném výstupu amerických astronautů do otevřeného vesmíru. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) původně ujišťoval, že problém posádku nijak neohrožuje.

„Zatím není (o výstupu) rozhodnuto. Dnes se to chystáme posoudit. Vcelku nemáme výhrad. Skutečně (Američané) mají vážnou poruchu, velmi vážnou. V takových případech je nezbytné si vyjít vstříc,“ řekl velitel řízení letu ruské části ISS Vladimir Solovjov.

Ze Solovjovových slov vyplývá, že čpavek uniká ze systému, který na ISS využívá i ruská strana. Jednání s Američany by měla začít okolo 15:00 – 16:00 SELČ. Dříve jiný nejmenovaný zdroj z ruského raketového průmyslu řekl, že američtí astronauti Thomas Marshburn a Chris Cassidy se nejspíše v sobotu vypraví do otevřeného vesmíru, aby zjistili, odkud látka uniká.

„Výstup je naplánován na sobotu. Taková rychlost při přijetí rozhodnutí je dána tím, že zítra astronauti ještě mohou uvidět místo úniku čpavku,“ řekl zdroj. Výstup by prý měl začít v sobotu okolo 14:15 SELČ a skončit okolo 20:20 SELČ.

„V žádném případě to neohrožuje zdraví a život posádky. Z tohoto hlediska to vážné není. Systém, který je v ohrožení, je systém dodávky elektrické energie pro přístroje. V nejhorším případě by se mohlo stát, že by se odpojilo celé křídlo a musel by být omezen výzkumný program,“ uvedl ve Studiu ČT24 ředitel pražské hvězdárny Marcel Grün.

Hlášení velitele ISS Chrise Hadfielda:

„Houstone, tady je Chris. Vesmír k řídícímu středisku. Byl jsem se podívat v zásobovacím prostoru. Mluvil jsem i s Tomem a Chrisem, kteří tvrdí, že můžou dokázat, co viděli. Byl to vytrvalý proud malých bílých vloček.“

Podobný případ se stal již loni v listopadu, kdy museli dva ze členů osazenstva stanice na několik hodin do volného prostoru.

Amoniak proudí trubicemi chladicího systému, který udržuje v chodu mimo jiné elektronická zařízení. Listopadová závada byla zřejmě způsobena vadným těsněním, příčina té současné dosud není jasná.

Na ISS je v současnosti šestičlenná posádka: tři ruští kosmonauti, dva Američané a jeden Kanaďan.

Rozhovor s Marcelem Grünem (zdroj: ČT24)