František poprvé svatořečil, mezi svatými i dvě jihoamerické ženy

Řím - Nový papež František po dvou měsících v čele římskokatolické církve poprvé svatořečil. Obřad měly zájem sledovat davy věřících. Papež při něm zařadil mezi svaté zhruba 800 jihoitalských mučedníků z 15. století. Objevila se tam ale i jména dvou žen, jež žily na přelomu 19. a 20. století v Latinské Americe. Nový papež už nyní překonal rekord Jana Pavla II., jenž svatořečil 483 lidí. František se také vůbec poprvé ve své funkci otevřeně vyslovil proti interrupcím.

Papež František poprvé vyšel na Svatopetrské náměstí se seznamem nových svatých a hned stanovil nový rekord - svatořečil totiž 815 křesťanů.

Boj za víru a pomoc chudým. Noví svatí se činili

Svatým se stává blahoslavený Antonio Primaldo s dalšími asi 800 mučedníky z Otranta na jihu Itálie. Primaldo se živil jako krejčí. Když roku 1480 přímořské město obsadili sultánovi vojáci, dali mužům možnost zachránit si životy tím, že se vzdají své víry a přijmou islám. Primaldo spoluobčany povzbuzoval, aby to nečinili, a byl prvním z 800 mužů, jež sultánovi vojáci popravili.   

První svatou z Kolumbie se pak stává Laura Montoyová Upeguiová, která na začátku 20. století založila misii, jež se zasloužila o pomoc indiánům v době, kdy byli považováni za druhořadé občany. Mexičanka María Guadalupe Garcíová Zavalaová se vyznamenala pomocí chudým a ochranou katolíků před vládním pronásledováním ve 20. letech minulého století. 

Papež František poprvé svatořečil
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Matka Laura ze sebe dávala ostatním všechno tak, jak to hlásá učení svatého Pavla. Její duchovní sestry stále žijí a přinášejí slovo boží do těch nejodlehlejších a nejpotřebnějších míst,“ prohlásil papež. Do Vatikánu přijel i kolumbijský prezident a řada kolumbijských věřících. „Matka Laura byla neúnavnou misionářkou. Celý svůj život zasvětila chudým a původním obyvatelům. Jsme šťastní, že se stala naší první svatou,“ podotkla jedna z věřících Selmira Parra Montoyová.

O svatořečení těchto osob rozhodl v únoru ještě minulý papež Benedikt XVI., a to v den, kdy oznámil své rozhodnutí odejít z čela katolické církve. František byl do čela církve zvolen v březnu.

Papež František poprvé svatořečil
Zdroj: ČTK/AP/Alessandra Tarantino

Papež odmítl interrupce

František vyzval k právní ochraně dosud nenarozených dětí, aby tak „lidská společnost zabezpečovala člověka od prvního okamžiku jeho existence“. Nová hlava římskokatolické církve se tak vůbec poprvé ve své funkci otevřeně vyslovila proti interrupcím a zůstala věrná linii svých předchůdců Jana Pavla II. a Benedikta XVI., kteří neoblomně hájili ochranu lidského života v souvislosti s interrupcemi a eutanazií.

Papež v části dnešní modlitby hovořil o „obraně posvátnosti lidského života“, která je podle něj i ústředním tématem „roku víry“, jemuž budou v polovině června věnovány zvláštní obřady. František, jehož konzervativní postoje k těmto otázkám jsou všeobecně známé od dob jeho působení jako arcibiskupa Buenos Aires, rovněž vyzval k tomu, aby všichni věnovali pozornost „velmi důležité otázce úcty k životu od početí“.

Papež v této souvislosti pozdravil účastníky dnešního průvodu „za život“, kterého se dopoledne v Římě zúčastnilo na 30 000 věřících. Ocenil boj zaměřený na zajištění „právní ochrany embryím“ a tímto i „ochranu každého člověka od prvního okamžiku jeho existence“.

Papež svatořečil více než 800 křesťanů (zdroj: ČT24)

Františkovy plány s Vatikánem

  • Nový papež zdědil církev zápasící o vyrovnávání se s případy sexuálního zneužívání dětí duchovními, údajnou korupcí a vnitřními boji v centrální správě. Už měsíc po svém zvolení proto František jmenoval poradní skupinu osmi kardinálů k vypracování návrhů na reformu vatikánských struktur. Kardinálové se mají podílet především na reformě římské kurie.
  • František se rovněž chystá reformovat hospodaření Vatikánu. Podle italského deníku Il Messaggero sáhne na odměny, které pobírá dozorčí rada Vatikánské banky. Pět kardinálů, kteří ji tvoří, dostává ročně bonus 25 tisíc eur. Papež už se rozhodl nevyplatit zvláštní odměnu k začátku pontifikátu čtyřem tisícovkám zaměstnanců Svatého stolce.
  • František chce také celkově zeštíhlit církevní administrativu a přivést do ní více žen.