Smutek v Dháce – trosky vydaly poslední mrtvé

Dháka – Přesně 19 dní po tragédii nepřestal počet obětí zřícení textilní továrny v Dháce stoupat. Podle úřadů už přesáhl jedenáct set. Bangladéšská armáda přitom oznámila, že s pátráním v troskách končí. Neštěstí v Dháce je vůbec nejhorší průmyslovou katastrofou svého druhu na světě.

„Pátrací operace je téměř u konce. Myslíme si, že v ruinách žádná těla už nenajdeme,“ řekl brigádní generál Siddikul Alam, který pátrací operaci velí. „Nyní předáváme místo zpět místním úřadům. Do zítřejších (úterních) 14:00 hodin opustíme naši základnu,“ dodal.

Počet obětí ze zříceného osmipodlažního komplexu na předměstí bangladéšské Dháky dnes vystoupal na 1 127. Nikdo přesně neví, kolik lidí v době neštěstí v továrně pracovalo. Neštěstí přežilo 2 438 lidí, poslední přeživší se podařilo z trosek vysvobodit minulý týden, bylo to 17. den po zřícení. Mladá žena je sice v péči lékařů, trpí dehydratací a má šok, prý se ale pomalu zotavuje.

Žena, která přežila 17 dní v troskách, se zotavuje
Zdroj: ISIFA/Leadfoto / Sipa USA

Bangladéšská vláda se v důsledku katastrofy začala zabývat mnohdy hrozivými pracovními podmínkami textilních dělníků. Vláda upravila pravidla pro odbory. Odborová organizace teď může nově vzniknout, aniž by potřebovala povolení od zaměstnavatele.

Kabinet také nechal zřídit komisi, která by měla rozhodnout o zvýšení minimální mzdy pro tyto pracovníky. Běžný zaměstnanec bangladéšské textilní továrny, kde pracují převážně ženy, má plat nižší než 40 dolarů (asi 800 korun) měsíčně. V Bangladéši je asi 4 500 textilních továren. Země je druhým největším výrobcem oděvů na světě a toto průmyslové odvětví s objemem 20 miliard dolarů ročně se v loňském roce postaralo o zhruba 80 procent veškerého exportu.

Kolik stojí oděvy z Asie? (zdroj: ČT24)