Berlusconimu hrozí kvůli Ruby šest let za mřížemi

Řím - Italská prokuratura žádá pro expremiéra Silvia Berlusconiho v kauze Rubygate šestiletý trest vězení. Za zneužití funkcí veřejného činitele má strávit politik za mřížemi pět let a za pohlavní styk s nezletilou prostitutkou další rok. Prokuratura zároveň pro expremiéra požaduje doživotní zákaz výkonu veřejných funkcí. Verdikt by mohl padnout 24. června. Svůj pohled na kauzu se snažil Berlusconi ukázat i v televizním dokumentu, který o víkendu odvysílala jeho vlastní televize.

Pole prokurátorky Ildy Boccassiniové šlo v případě mladých žen, které byly zvány na večírky k bývalému premiérovi, o „prostituci organizovanou pro potěšení Silvia Berlusconiho“. Prokurátorka dodala, že není pochyb o tom, že organizátoři takzvaných „bunga bunga party“ věděli, že marocké tanečnici Karimě Mahrúgové, známé jako Ruby, je méně než 18 let. Přesto ji na večírky zvali. Berlusconi i Mahrúgová veškerá obvinění popírají.

Boccassiniová k tomu podotkla, že Mahrúgová záměrně lhala vyšetřovatelům i soudu ohledně vztahu k Berlusconimu, protože měla naději na zisk „milionů eur“ od expremiéra.

Berlusconiho obhájce má před soudem promluvit 6. června.

Placený sex s nezletilou je v Itálii trestný. Dříve byla stanovena hranice 17 let, ta ale poté byla posunuta ještě o rok. Byla to právě vláda Silvia Berlusconiho, která tuto hranici posunula. Mahrúgové bylo 17 let, když údajně měla s Berlusconim pohlavní styk.

Silvio Berlusconi a tanečnice Ruby
Zdroj: ČT24

Berlusconimu měl pomoct dokument

Berlusconiho pověst těsně před soudem měl vylepšit film s názvem La guerra dei 20 anni: Ruby, ultimo atto (Dvacetiletá bitva: Ruby, poslední dějství), který včera odvysílala jeho televize. Maročanka i expremiér přitom v dokumentu na kameru svorně tvrdí, že spolu nikdy nic neměli. Ruby se pak dušuje, že nikdy nebyla prostitutkou.   

Jenže prokurátorka přednesla ve své závěrečné řeči jiný názor. „Nemáme pochyb o tom, že se Ruby živila jako prostitutka ještě předtím, než se v únoru 2010 seznámila s někým z okolí Berlusconiho,“ řekla Boccassiniová. Podle ní byla Ruby problémovým dítětem, které uteklo od rodičů. Ještě jako dítě byla několikrát obviněna z krádeží peněženek a šperků. I když neměla žádnou práci, nosila značkové oblečení a často mívala u sebe i 1 000 eur v hotovosti. 

Nejen sex, ale ještě i zneužití pravomoci

Kromě sexu s nezletilou prý bývalý předseda vlády zneužil svých pravomocí, když se intervencí u policie snažil zabránit tomu, aby byla Mahrúgová zatčena pro podezření z krádeže.

Podle Boccassiniové měl Berlusconi zájem na tom, aby zabránil uvěznění Mahrúgové, aby se tak nerozneslo, že s ní měl nedovolený pohlavní styk.

Šestasedmdesátiletý Berlusconi tráví před soudy poslední dobou hodně času - čelí celkem čtyřem různým obžalobám. Za mříže se ho ale žádnému prokurátorovi ještě dostat nepodařilo. Minulý týden sice odvolací soud potvrdil čtyřletý trest za daňové úniky, ale stále ne pravomocně.

Berlusconi jde kvůli Ruby opět k soudu (zdroj: ČT24)