Americká vláda sledovala telefony novinářů z AP

Washington - Americké ministerstvo spravedlnosti sledovalo telefonní záznamy novinářů agentury AP. Agentura tvrdí, že úřad získal informace o odchozích hovorech na pracovních i soukromých telefonních číslech reportérů za období dvou měsíců minulého roku. Ministerstvo se brání, že jde o součást vyšetřování závažného úniku přísně tajných informací, který se podle spekulací v médiích týká zmařeného pokusu o teroristický útok al-Káidy v Jemenu.

Ministr spravedlnosti Eric Holder dnes prohlásil, že únik důvěrných informací patří k těm nejzávažnějším, jaké kdy sám zažil. Jde prý o velmi vážný problém, který vystavuje Američany velkému nebezpečí. Zároveň odmítl odpovědět na otázku, zda jeho úřad použil stejný postup i vůči dalším sdělovacím prostředkům. Bílý dům odmítá, že by o odposlouchávání věděl. Mluvčí Bílého domu Jay Carney řekl, že jeho úřad nemůže případ kolem AP příliš komentovat. „Prezident je přesvědčen, že tisk musí mít neomezenou možnost vykonávat investigativní žurnalistiku,“ uvedl. Zároveň ale dodal, že Bílý dům uznává potřebu ministerstva vyšetřovat v této souvislosti údajný trestní čin.

AP: Jde o bezpříkladné narušení způsobu, jakým společnost získává a zpracovává informace

Americké ministerstvo spravedlnosti loni tajně získalo telefonní záznamy reportérů a redaktorů americké agentury The Associated Press (AP). Tvrdí to sama agentura, která to považuje za „hluboké a bezpříkladné narušení“ způsobu, jakým společnost získává a zpracovává informace.  Agenturu o shromažďování telefonních údajů informoval prokurátor Ronald Machen. Podle AP loni ministerstvo v dubnu a květnu získalo záznamy z celkem 20 telefonních linek. Jednalo se přitom nejen o pracovní telefony, včetně agenturní linky v novinářském centru Sněmovny reprezentantů, ale i o soukromá čísla samotných reportérů. 

Vláda má údajně k dispozici informace o odchozích hovorech. Není jasné, zda sledovalo ministerstvo i příchozí hovory nebo délku trvání jednotlivých telefonátů. Na postup ministerstva si stěžuje ředitel agentury AP v dopise americkému ministrovi spravedlnosti Eriku Holderovi. Šéf AP ho navíc žádá o navrácení telefonních záznamů a zničení veškerých kopií. Holderův první náměstek James Cole dnes AP informoval, že úřadu nešlo o obsah vlastních telefonních hovorů, ale o údaje o nich.

Generální ředitel agentury AP Gary Pruitt:

„Pro tak rozsáhlé získávání telefonické komunikace The Associated Press a jejích reportérů není možné žádné ospravedlnění. Tyto záznamy potenciálně odkrývají komunikaci s důvěrnými zdroji napříč všemi aktivitami získávání informací, které AP během dvou měsíců uskutečnila.“

Proč vlastně vláda o záznamy usilovala, není zatím jasné. Washington to odmítá sdělit. Američtí činitelé ale prý již dříve uvedli, že úřady ve Washingtonu začaly pátrat po zdroji informací ve zprávě AP z loňského 7. května o operaci Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Jemenu. Ta prý na jaře 2012 zmařila plán jemenské odnože teroristické sítě al-Káida odpálit nálož na letadle směřujícím do USA. Mezi údaji, které ministerstvo spravedlnosti získalo, byla podle AP telefonní čísla pěti reportérů a redaktora, kteří na zprávě pracovali.

Na odposlechy telefonů jsou Američané citliví. Před 41 lety v hotelu Watergate kvůli předvolebnímu boji spustily události vedoucí k rezignaci prezidenta Richarda Nixona.
„Přiznejme si to - víc nixonovské to být nemůže,“ prohlásil o nejnovější aféře republikánský senátor Orrin Hatch. Odkazoval i na další žhavou novinku: Oddělení daňové správy pro úlevy na daních pro nepolitické organizace si mezi žádostmi vybíralo ke zvláštnímu prozkoumání krajně konzervativní prorepublikánské spolky.

Keli Carenderová, koordinátorka Tea Party Patriots:

„Z toho jde mráz po zádech. To se přece děje v jiných zemích, že vláda šikanuje konkrétní skupiny podle jejich ideologie.“

Úřad se omluvil, navíc prověřované skupiny prý ušetřené peníze nezákonně používaly třeba na protivládní reklamní spoty. Prezident Barack Obama ale přesto dopad pocítil. Dotazy na skandál ovládly jeho tiskovou konferenci s britským premiérem Davidem Cameronem. Obama slíbil, že se bude problém řešit, republikáni by ale chtěli, aby pykal přímo on. Zatím se jim podařilo ovládnout alespoň jeho program v Kongresu: důležitá imigrační reforma míří na vedlejší kolej a vpřed uhání rozjetý vlak dvou rostoucích afér.