V několika oblastech si budou muset dát pákistánští voliči repete

Islámábád - Tři dny od pákistánských voleb se objevují zprávy o jejich zfalšování. Do ulic vyšly stovky demonstrantů, kteří požadují vypsání nových voleb. Podle předběžných výsledků vyhrál bývalý premiér Naváz Šaríf, lídr nábožensky konzervativní Pákistánské muslimské ligy.

Na první pohled udělal Pákistán obrovský krok kupředu. Poprvé v historii měli tamní obyvatelé šanci změnit moc v zemi demokratickým způsobem. Teď si ale mnoho politických stran stěžuje, že volby byly zfalšované. Dokazovat to má mimo jiné i video, které jeden z voličů zachytil na svůj mobilní telefon. Na záběrech je vidět žena, která odhlasuje nejméně třikrát. 

Do ulic proto vyšly davy nespokojených lidí, kteří požadují vypsání nových voleb. Ty se už tak budou muset minimálně ve 40 oblastech opakovat kvůli jiným nesrovnalostem. „Požadujeme okamžité opakování voleb. Minimálně v Karáčí a Láhauru i v provincii Pandžáb, kde se dá prokázat, že se podvádělo v hlasování,“ žádá jeden z demonstrantů.

V Pákistánu po volbách protesty (zdroj: ČT24)

Průběh voleb sledovala i řada zahraničních pozorovatelů. Ti evropští říkají, že i přes některé násilné incidenty a nedostatky ve volebním procesu musí svět ocenit vůli Pákistánců přijít k urnám i přes mnohačetné hrozby extremistů z atentátů. 

Nedělní volby vyhrál podle stále předběžných výsledků Naváz Šaríf. Funkci premiéra zastával v minulosti už dvakrát. Po vojenském převratu strávil několik let v Saúdské Arábii v exilu. Na druhém místě skončilo s velkým odstupem Hnutí za spravedlnost Šarífova hlavního rivala, bývalého hráče kriketu - Imrana Chána. Samotné volby doprovázela řada atentátů, během kterých zemřelo přes čtyřicet lidí.