Doktor prováděl potraty přestřižením krku dětí. Hrozí mu trest smrti

Philadelphia - Americkému lékaři Kermitu Gosnellovi hrozí trest smrti za provádění nelegálních potratů a smrt pacientky, která přišla na jeho kliniku právě kvůli potratu. Měl ji předávkovat léky. V rozmezí tří let lékař podle rozsudku usmrtil tři děti, které se narodily předčasně. Lékař to popírá. Případ vyvolal ve Spojených státech bouřlivou debatu ohledně potratů a způsobu jejich provádění.

Gosnell nabízel pomoc ženám v nouzi. Přivedl na svět jejich děti a pak jim nůžkami přestřihl míchu v oblasti krku. „Bylo to doslova setnutí,“ popsal před soudem Stephen Massof, který na klinice pracoval.

Porotci shledali lékaře vinným i v případu 41leté Karnamay Mongarové, která vyhledala jeho kliniku právě kvůli potratu. Uprchlice z Nepálu byla během zákroku předávkována sedativy.

Porota odsoudila Gosnella i za provádění potratů ve vysokém stádiu těhotenství. Dvacet jedna potratů měl provést až po 24. týdnu těhotenství, což je v Pensylvánii zákonná hranice. Devět amerických států zakazuje potraty například už po 20. týdnu, v Arkansasu platí hranice 12 týdnů a v Severní Dakotě dokonce šest týdnů.

Dost velké na to, aby šlo na autobus…

Doktor měl přivést na svět i téměř tříkilové dítě ve 30. týdnu těhotenství. Gosnell prý dokonce žertoval, že dítě je už dost velké na to, aby šlo na autobus. „Dítě dýchalo a hýbalo se, než mu Gosnell přeťal míchu. Pak dal tělo do plastové krabice,“ uvedl svědek. Další dítě mělo být naživu ještě 20 minut po narození. Pak přišel asistent a také mu přestřihl krk. Jedno z dětí se narodilo do záchodové mísy. „Pohybovalo se a dokonce to vypadalo, že plave, než bylo také usmrceno.“

Gosnellův právní zástupce u soudu celou dobu tvrdil, že všechny děti se narodily mrtvé: „Nevykazovaly žádné pohyby, záškuby ani křeče.“

Obhájci dokonce tvrdili, že celý případ je vykonstruován jenom kvůli barvě pleti doktora Gosnella. Státní zástupce označili za rasisty. Smrt pacientky během potratu vysvětlili tím, že došlo k nečekaným komplikacím.

Gosnell během své třicetileté praxe provedl tisíce potratů. Podle vyšetřovatelů vydělával kolem dvou milionů dolarů ročně. Aby vydělal co nejvíc, lákal Gosnell se svými kolegy na kliniku ženy, které byly už příliš dlouho těhotné na to, aby jim provedli potrat jinde.

Porota a soudce si vyslechli děsivý popis toho, co vyšetřovatelé našli na Gosnellově klinice. Označili ji jako „dům z hororu“, ve kterém pracoval naprosto nekvalifikovaný personál. Policisté tam prý našli lahve, pytle i mrazáky plné těl plodů. Byly mezi nimi i oddělené končetiny. Na klinice byl zakrvácený nábytek a špinavé lékařské nástroje. Nástroje pro jednorázové použití se využívaly pořád dokola, aniž by byly pořádně sterilizovány. Po místnostech se volně pohybovaly kočky, všude byla cítit zvířecí moč.