Tuny sutě a kamení zavalily klíčovou silnici v Rakousku

Vídeň - Mohutný skalní sesuv v rakouských východních Tyrolech v noci na dnešek uzavřel silnici Felbertauernstrasse, která je jediným silničním spojením oblasti se sousední spolkovou zemí Salcbursko a zároveň důležitou komunikací napříč hlavním hřebenem rakouských Alp. Zatím nelze vyloučit, že pod sesuvem uvízl automobil s dvěma lidmi.

Skála spadla kolem půl druhé v noci nedaleko obce Matrei. Sesuv zcela zničil téměř stometrový úsek silnice, kterou chránilo zastřešení před sněhovými lavinami. Silnice je nyní pro veškerou dopravu uzavřena a nejméně týden ještě bude.

Podle geologů se dalo do pohybu až 35 000 kubíků sutě a půdy. Tuny materiálu se pravděpodobně uvolnily v důsledku jarního tání.

Zatím nelze potvrdit ani vyvrátit informace, že sesuv zasypal osobní automobil s dvěma Vídeňany. V době sesuvu se však vůz pohyboval v oblasti. „Dosud nemáme žádnou stopu svědčící o tom, že je auto skutečně zasypáno, zatím nepřišlo ani oznámení o pohřešování osob,“ řekl starosta městečka Matrei Andreas Köll. Vůz z Vídně na silnici viděl motorista z Nizozemska.

Na místo byli původně vysláni záchranáři se psy, ale zatím nemohli terén prohledat, protože hrozí pád dalších kamenů. „Bylo by to příliš nebezpečné. Vypadá to tam jak v oblasti postižené zemětřesením,“ řekl Köll.

Sesuv zablokoval důležitou silnici v Rakousku
Zdroj: ISIFA/EPA/EXPA/ JÜREGEN FEICHTER

Úřady další postup konzultují s geology a zahájení odklízecích prací je zatím v nedohlednu. Experti se nejdřív pokusí s pomocí těžké techniky odvalit uvolněné bloky. Pokud se jim to nepodaří, přijdou ve středu na řadu odstřely.

Silnice je součástí jednoho z důležitých severo-jižních tahů do Korutan a Itálie. Autokluby proto v souvislosti se sesuvem varují před dopravními zácpami o nadcházejícím svatodušním víkendu. Řidiči mají využít Brennerskou dálnici A13 nebo Taurskou dálnici A10.